Witam mam takie zadanka do rozwiązania:
1.Oblicz pole równoległoboku, którego przekątne długości 13 i 8 przecinają się pod kątem 60 stopni.
2. W równoległoboku ABCD krótsza przekątna DB ma dł 20. Wysokość trójkąta ACD poprowadzona z wierzchołka D dzieli odcinek AC na odcinki dł 9 i 25 oblicz obwód i pole równoległoboku.
3. Boki równoległoboku mają dł 12 i 9 a jedna z wysokości ma dł 4. Oblicz dł drugiej wysokości równoległoboku. Rozważ 2 przypadki.
4.W równoległoboku ABCD, (kąt ADC>90 stopni), poprowadzono wysokość DE długości 6 cm i wysokość DF długości \(\displaystyle{ 2\sqrt{21}}\). Przekątna DB równoległoboku ma dł 10. Oblicz obwód i pole czworokąta EBFD i obwód i pole równoległoboku ABCD.
przekątne,pole,obwód równoległoboku
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 837
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
przekątne,pole,obwód równoległoboku
1. \(\displaystyle{ P=0,5ef\sin\alpha}\)-- 10 czerwca 2010, 16:48 --2. Oblicz wysokość z Tw. Pitagorasa i pole równoległoboku to dwa razy więcej niż pole trójkąta ABD.