odległość punktu od prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
odległość punktu od prostej
1) Poprowadzono prostą prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ y = - \frac{2}{5}x + 4}\) i przechodzącą przez punkt A= (0, 4). Oblicz pole trójkąta wyznaczonego przez te proste i oś X układu współrzędnych
2) Boki trójkąta ABC zawierają się w prostych o równaniach:
\(\displaystyle{ y = - \frac{5}{3} x + \frac{25}{3}}\)
\(\displaystyle{ y = -3x + 3}\)
\(\displaystyle{ y = -5x + 15}\)
wyznacz:
a) równania prostych zawierających środkowe tego trójkąta
b) współczynnik punktu przecięcia trójkąta ABC
2) Boki trójkąta ABC zawierają się w prostych o równaniach:
\(\displaystyle{ y = - \frac{5}{3} x + \frac{25}{3}}\)
\(\displaystyle{ y = -3x + 3}\)
\(\displaystyle{ y = -5x + 15}\)
wyznacz:
a) równania prostych zawierających środkowe tego trójkąta
b) współczynnik punktu przecięcia trójkąta ABC
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
odległość punktu od prostej
Najpierw musisz rozwiązać 3 układy równań, żeby otrzymać punkty przeciecia się tych trzech prostych, które zarazem są wierzchołkami trójkata. Środkowa to odcinek łączący wierzchołek ze środkiem przeciwległego boku więc musisz wyznaczyć środki wszystkich trzech boków, a następnie policzyć równania prostych przechodzących przez 2 punkty (wierzchołek i środek przeciwległego boku, który wyznaczyłas). Natomiast jeśli chodzi o podpunkt b) to nie do końca rozumiem, o jaki współczynnik chodzi? Albo przecięcia trójkąta ABC z czym?