Rownanie prostej
Rownanie prostej
Witajcie prosze o pomoc z tymi zadaniami bo kompletnie sobie z nimi nie radze
zad.1 napisz rownanie prostej do ktorej nalezy punkt \(\displaystyle{ A=(-3,2)}\)
a) jest rownolegle
b) jest prostopadle \(\displaystyle{ y=-3x+4}\) do prostej
zad.2 oblicz odleglosc punktu od prostej \(\displaystyle{ y=2x-1}\)
\(\displaystyle{ M=(-1.5)}\) \(\displaystyle{ N=(-7.1)}\)
z góry dziekuje i pozdrawiam
zad.1 napisz rownanie prostej do ktorej nalezy punkt \(\displaystyle{ A=(-3,2)}\)
a) jest rownolegle
b) jest prostopadle \(\displaystyle{ y=-3x+4}\) do prostej
zad.2 oblicz odleglosc punktu od prostej \(\displaystyle{ y=2x-1}\)
\(\displaystyle{ M=(-1.5)}\) \(\displaystyle{ N=(-7.1)}\)
z góry dziekuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 cze 2010, o 20:35 przez xanowron, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie prostej
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Kiedy prostopadłe to \(\displaystyle{ a}\) pozostaje bez zmian
\(\displaystyle{ a_p=\frac{1}{a}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_o+By_o+C|}{\sqrt{A^2+B^2}} \\ Ax+By+C=0}\)
Coś tutaj jest trudnego?!
Kiedy prostopadłe to \(\displaystyle{ a}\) pozostaje bez zmian
\(\displaystyle{ a_p=\frac{1}{a}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_o+By_o+C|}{\sqrt{A^2+B^2}} \\ Ax+By+C=0}\)
Coś tutaj jest trudnego?!
Rownanie prostej
Równoległe sa wtedy, gdy współczynnik a pozostaje bez zmian.
\(\displaystyle{ y = -3x + 4}\)
Podstawiasz współrzędne punktu.
\(\displaystyle{ 2 = -3 \cdot (-3) + b}\)
\(\displaystyle{ 2 = 9 +b}\)
\(\displaystyle{ b= -7}\)
Wzór prostej równoległej to: \(\displaystyle{ y = -3x - 7}\)
Wzór na prostą prostopadłe wyznaczasz podobnie - współczynnik b pozostaje bez zmian.
2. M=(-1,5) y=2x-1
2x -y -1 =0
Wzór na odległośc punktów od prostej juz ktoś wcześniej podał.\(\displaystyle{ d= 4 sqrt{2}\(\displaystyle{ }\)}\)
\(\displaystyle{ y = -3x + 4}\)
Podstawiasz współrzędne punktu.
\(\displaystyle{ 2 = -3 \cdot (-3) + b}\)
\(\displaystyle{ 2 = 9 +b}\)
\(\displaystyle{ b= -7}\)
Wzór prostej równoległej to: \(\displaystyle{ y = -3x - 7}\)
Wzór na prostą prostopadłe wyznaczasz podobnie - współczynnik b pozostaje bez zmian.
2. M=(-1,5) y=2x-1
2x -y -1 =0
Wzór na odległośc punktów od prostej juz ktoś wcześniej podał.\(\displaystyle{ d= 4 sqrt{2}\(\displaystyle{ }\)}\)