Jak wyliczyc tutaj X
- aleo
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 11 razy
Jak wyliczyc tutaj X
\(\displaystyle{ 7^{x-4}= \sqrt[3]{81} ^{2-3x}}\)
jak wyliczyc x,. ma ktos jakies pomysly?
tak samo tu
\(\displaystyle{ 0,125*4 ^{2x-3} =( \frac{ \sqrt{2} }{8} ) ^{-x}}\)
jak wyliczyc x,. ma ktos jakies pomysly?
tak samo tu
\(\displaystyle{ 0,125*4 ^{2x-3} =( \frac{ \sqrt{2} }{8} ) ^{-x}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
Jak wyliczyc tutaj X
\(\displaystyle{ 7^{x} \cdot 7^{-4}= (\sqrt[3]{81}) ^{2} \cdot (\sqrt[3]{81}) ^{-3x}}\)aleo pisze:\(\displaystyle{ 7^{x-4}= \sqrt[3]{81} ^{2-3x}}\)
Wyrażenia z x na jedną stronę a liczby na druga stronę.
Drugi przykład analogicznie (sprowadź podstawy do tej samej liczby)
- aleo
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 11 razy
Jak wyliczyc tutaj X
ok tylko ja mam problemy jak to wyliczyc - tzn jak sprowadzic do wspolnego mianownika
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
Jak wyliczyc tutaj X
Zastosuj następujące wzory:
\(\displaystyle{ (A^n)^m = A^{n \cdot m}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[m]{A^n} = A^{ \frac{n}{m}}}\)
\(\displaystyle{ A^n \cdot B^n = (A \cdot B)^n}\)
\(\displaystyle{ (A^n)^m = A^{n \cdot m}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[m]{A^n} = A^{ \frac{n}{m}}}\)
\(\displaystyle{ A^n \cdot B^n = (A \cdot B)^n}\)