okrąg wpisany w trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 cze 2010, o 22:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dd
okrąg wpisany w trójkąt
Kąt między ramionami trójkąta równoramiennego wynosi 120*, promień okręgu wpisanego w ten trójkąt równa się r. Oblicz pole tego trójkąta.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
okrąg wpisany w trójkąt
b - ramię, a - podstawa.
Z równości pól:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a+2b)r=\frac{1}{2}b^2 sin120^{o}}\)
Z tw kosinusów:
\(\displaystyle{ a^{2}=2b^{2}-2b^{2}cos120^{o}}\)
Z równości pól:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a+2b)r=\frac{1}{2}b^2 sin120^{o}}\)
Z tw kosinusów:
\(\displaystyle{ a^{2}=2b^{2}-2b^{2}cos120^{o}}\)