Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
-
glowawojtas
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 16 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
Post
autor: glowawojtas » 9 cze 2010, o 17:51
Mam problem z takimi zadaniami:
1)
Dane są funkcje \(\displaystyle{ f(x)=3x-2+ \frac{5}{x-1}}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=2x^{2}+5k}\). Wyznacz k, dla którego wykresy funkcji f i g przecinają oś OY w tym samym punkcie.
2)
Funkcja f jest opisana wzorem \(\displaystyle{ f(x)=x ^{2}-ax+b}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in R}\). Jednym z miejsc zerowych funkcji f jest liczba -1. Wiedząc, że wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie (0,-2), oblicz a i b.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 9 cze 2010, o 17:58 przez
glowawojtas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Post
autor: piasek101 » 9 cze 2010, o 17:54
1.
Punkt znany - bo f(x) znana.
2. Popraw treść - na razie nie wiadomo o co chodzi.
[edit] Po poprawieniu.
\(\displaystyle{ 0=(-1)^2-a(-1)+b}\) oraz \(\displaystyle{ -2=(0)^2-a(0)+b}\)
-
glowawojtas
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 16 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
Post
autor: glowawojtas » 10 cze 2010, o 16:09
Bardzo dziękuję za pomoc, pierwsze faktycznie nie było takie trudne