Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
Mariolos
- Użytkownik

- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sokółka
- Podziękował: 12 razy
Post
autor: Mariolos » 9 cze 2010, o 15:15
Mam problem z paroma przykładami z tego tematu;
1.\(\displaystyle{ \frac{x^3-2xy}{xy^2+x^2y+1}}\)
W tym przykładzie zastosowałem wzór na iloraz pochodnych, a następnie wszystko powymnażałem ale wyszedł taki kosmos, że jestem prawie pewien, że to nie ta droga.
2.\(\displaystyle{ \frac{x^3-2y^3+xy-1}{(x^4+y^2)}}\)
3.\(\displaystyle{ (Ax ^{ \alpha }+By^_{ \alpha }) ^{ \frac{ \beta }{gamma} }, gdzie A,B, \alpha , \beta , gamma}\)są stałe.
-
sushi
- Użytkownik

- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Post
autor: sushi » 9 cze 2010, o 15:27
to pokazuj jak tam wychodzi, tylko po kolei