Moduł pod całką.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sokółka
- Podziękował: 12 razy
Moduł pod całką.
Otóż tak jak w temacie mam dziwny doprawdy przykład z modułem. Nigdy wcześniej z niczym takim się nie spotkałem i za nic nie potrafię rozgryźć jak się za to zabrać:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} \left|1-x \right| \mbox{d}x}\)
No i jest jeszcze przykład:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2}f(x) \mbox{d}x , gdzie f(x)= \begin{cases} x^2, 0 \le x \le 1 \\ 2-x, 1<x \le 2 \end{cases}}\)
Jak to rozwiązać? Muszę po kolei pod całkę \(\displaystyle{ \int_{0}^{2}}\) podstawić \(\displaystyle{ x^2}\) i obliczyć, a potem to samo z: \(\displaystyle{ 2-x}\)?
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} \left|1-x \right| \mbox{d}x}\)
No i jest jeszcze przykład:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2}f(x) \mbox{d}x , gdzie f(x)= \begin{cases} x^2, 0 \le x \le 1 \\ 2-x, 1<x \le 2 \end{cases}}\)
Jak to rozwiązać? Muszę po kolei pod całkę \(\displaystyle{ \int_{0}^{2}}\) podstawić \(\displaystyle{ x^2}\) i obliczyć, a potem to samo z: \(\displaystyle{ 2-x}\)?
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Moduł pod całką.
1. zrob rysunek \(\displaystyle{ |1-x|}\) na danym obszarze, a potem podziel calke na dwa kawalki
2. tez podziel calke na dwa kawalki
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} {x^2} \ dx + \int_{1}^{2} {2-x} \ dx}\)
2. tez podziel calke na dwa kawalki
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} {x^2} \ dx + \int_{1}^{2} {2-x} \ dx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sokółka
- Podziękował: 12 razy
Moduł pod całką.
Dzięki za odpowiedź. Z drugim to już chyba sobie poradzę natomiast ten pierwszy przykład.... Zrobiłem rysunek: wyszło coś w kształcie litery V, czubek w miejsc (1,0) i przecinający oś y w 1. Ale jak to podzielić? pionową kreską przez wierzchołek na 2 równe części czy może jakoś inaczej? Sory za takie pytania ale muszę przyznać że całki to na prawdę nie jest moja mocna strona ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Moduł pod całką.
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} {...} + \int_{1}^{2}{...}}\)
w miejsce ... trzeba dobrze funkcje wstawic aby pole nie wyszlo ujemne -- 9 czerwca 2010, 11:30 --dostalas dwa trojkaciki ( obszar ponizej literki V)
w miejsce ... trzeba dobrze funkcje wstawic aby pole nie wyszlo ujemne -- 9 czerwca 2010, 11:30 --dostalas dwa trojkaciki ( obszar ponizej literki V)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sokółka
- Podziękował: 12 razy
Moduł pod całką.
Czy to będzie coś takiego: \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}1-x + \int_{1}^{2} -1+x}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Moduł pod całką.
a ile z tego wyszlo, to zobaczymy czy dobrze
-- 9 czerwca 2010, 12:03 --
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}{(1-x)} \ dx + \int_{1}^{2} {(-1+x)} \ dx}\) zapisz musi byc klar
-- 9 czerwca 2010, 12:03 --
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}{(1-x)} \ dx + \int_{1}^{2} {(-1+x)} \ dx}\) zapisz musi byc klar