Oblicz pole pow. ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Oblicz pole pow. ostrosłupa
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 1cm, a ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 45(stopni). Oblicz pole powierzchni tego ostrosłupa
wychodzi mi \(\displaystyle{ 3\sqrt{3} + 3\sqrt{5}}\), ale w odp jest że
\(\displaystyle{ 3\sqrt{3}+3\sqrt{6}}\)
wychodzi mi \(\displaystyle{ 3\sqrt{3} + 3\sqrt{5}}\), ale w odp jest że
\(\displaystyle{ 3\sqrt{3}+3\sqrt{6}}\)
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Oblicz pole pow. ostrosłupa
Pole podstawy masz dobrze. Pole ścian bocznych wychodzi mi \(\displaystyle{ 3 \cdot \sqrt{2} \cdot \sqrt{3} = 3\sqrt{6}}\).
Ściana boczna jest trójkątem o podstawie \(\displaystyle{ a=2\sqrt{3}}\) i wysokości \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\).
Ściana boczna jest trójkątem o podstawie \(\displaystyle{ a=2\sqrt{3}}\) i wysokości \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Oblicz pole pow. ostrosłupa
Możesz mi policzć pole boczne?
h ściany to \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), a krawędź podstawy trójkąta to \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\)
Tak i biore połowe i mam:
\(\displaystyle{ (\sqrt{3})^{2}+(\sqrt{2})^{2}}\)
h ściany to \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), a krawędź podstawy trójkąta to \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\)
Tak i biore połowe i mam:
\(\displaystyle{ (\sqrt{3})^{2}+(\sqrt{2})^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 8 cze 2010, o 23:08 przez józef92, łącznie zmieniany 1 raz.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Oblicz pole pow. ostrosłupa
Pomnóż to przez siebie i podziel przez \(\displaystyle{ 2}\). Następnie pomnóż przez liczbę ścian (\(\displaystyle{ 3}\)). Musi wyjść \(\displaystyle{ 3\sqrt{6}}\).
Edit: czemu liczysz przeciwprostokątną? Masz obliczyć pole. Wszystkie dane już masz.
Edit: czemu liczysz przeciwprostokątną? Masz obliczyć pole. Wszystkie dane już masz.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Oblicz pole pow. ostrosłupa
Pole to iloczyn podstawy i wysokości trójkąta podzielony przez \(\displaystyle{ 2}\). Przeciwprostokątna nie jest potrzebna.