Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
leov
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 10:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 3 razy
Post
autor: leov » 8 cze 2010, o 22:18
\(\displaystyle{ log^{2}_{ \frac{1}{2} } \left(x+2 \right) + log_{ \frac{1}{2}} \left(x+2 \right) \ge 2}\)
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Post
autor: piasek101 » 8 cze 2010, o 22:22
Dziedzina, podstawiasz (t) zamiast logarytmu, rozwiązujesz kwadratowe, wracasz do podstawienia.
-
leov
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 10:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 3 razy
Post
autor: leov » 8 cze 2010, o 22:34
Mam właśnie problem z dziedziną... mógłbyś tylko wyznaczyć dziedzinę, bo przy tym się gubię.
-
sushi
- Użytkownik

- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Post
autor: sushi » 8 cze 2010, o 22:36
jaki jest argument logarytmu w podanej przez Ciebie przykladzie
a jaki musi byc z definicji ??
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Post
autor: piasek101 » 8 cze 2010, o 22:37
Tylko trochę się dziwię.
\(\displaystyle{ x+2>0}\)
\(\displaystyle{ x>-2}\) (koniec)