[Exel] Punkty przecięcia dwóch wykresów
[Exel] Punkty przecięcia dwóch wykresów
Czy jest możliwość za pomocą exela wyznaczenie punktów przecięcia się dwóch paraboli?
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
[Exel] Punkty przecięcia dwóch wykresów
post483258.htm
Wyślij PW do autora topiku -- dzisiaj, o 22:15 --
ściągnij załącznik
Wyślij PW do autora topiku -- dzisiaj, o 22:15 --
Kod: Zaznacz cały
http://www.sciaga.pl/tekst/35276-36-excel_funkcja_kwadratowa
[Exel] Punkty przecięcia dwóch wykresów
Chodzi o wzajemne się przebicie dwóch paraboli, a nie z osią x
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
[Exel] Punkty przecięcia dwóch wykresów
Przecież to sprowadza się do rozwiązania równania kwadratowego
\(\displaystyle{ y=ax^2+bx+c}\) - I parabola
\(\displaystyle{ y=cx^2+dx+e}\) - II parabola
Liczysz \(\displaystyle{ x}\) z
\(\displaystyle{ ax^2+bx+c=cx^2+dx+e}\)
potem \(\displaystyle{ y}\)
\(\displaystyle{ y=ax^2+bx+c}\) - I parabola
\(\displaystyle{ y=cx^2+dx+e}\) - II parabola
Liczysz \(\displaystyle{ x}\) z
\(\displaystyle{ ax^2+bx+c=cx^2+dx+e}\)
potem \(\displaystyle{ y}\)
[Exel] Punkty przecięcia dwóch wykresów
A nie da się tego zrobić aby exel nam to zaznaczył i odczytać współrzędne tego punktu jak innych naszych punktów z wykresu?
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
[Exel] Punkty przecięcia dwóch wykresów
Podaj jakiś przykład dwóch funkcji i rozwiązanie (czyli wspólrzędne punktów przecięcia)
Trochę zmodyfikowałam to z linku i chcę sprawdzić czy to co wymyśliłam działa.
Trochę zmodyfikowałam to z linku i chcę sprawdzić czy to co wymyśliłam działa.