Witam,
Potrzebuję aby ktoś wytłumaczył mi jak wykonać poniższe zadania:
\(\displaystyle{ \sqrt{3 \sqrt{27} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2 \sqrt[3]{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2 \sqrt{2 \sqrt{2} } }}\)
\(\displaystyle{ (9 \sqrt[3]{3}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 8 \sqrt[3]{2}}\)
(Polecenie w temacie)
Zapisz w postaci potęgi bez użycia symbolu pierwiastka
-
washingtonplx
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 6 cze 2010, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kosz...
-
k_law
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 13 maja 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Zapisz w postaci potęgi bez użycia symbolu pierwiastka
\(\displaystyle{ \sqrt{a} = a^{ \frac{1}{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{a} = a^{ \frac{1}{3} }}\)
I przykład wykorzystania:
\(\displaystyle{ \sqrt{3 \sqrt{27} } = \sqrt{3 \sqrt{3^3} } = \sqrt{3 \cdot 3^{ \frac{3}{2} } } = \sqrt{3^{ \frac{5}{2} }} = (3^{ \frac{5}{2}}) ^{ \frac{1}{2} } = 3^{ \frac{5}{4} }}\)
Reszta analogicznie.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{a} = a^{ \frac{1}{3} }}\)
I przykład wykorzystania:
\(\displaystyle{ \sqrt{3 \sqrt{27} } = \sqrt{3 \sqrt{3^3} } = \sqrt{3 \cdot 3^{ \frac{3}{2} } } = \sqrt{3^{ \frac{5}{2} }} = (3^{ \frac{5}{2}}) ^{ \frac{1}{2} } = 3^{ \frac{5}{4} }}\)
Reszta analogicznie.
