Dziedzina funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
wojtek993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 17 paź 2009, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: wojtek993 »

10. Dziedziną funkcji f(x) = \(\displaystyle{ \sqrt{|x-1|-3}}\) jest zbiór:

a) Df = (–\(\displaystyle{ \alpha}\), –2>\(\displaystyle{ \cup}\) <4, +\(\displaystyle{ \alpha}\))
b) Df = (–\(\displaystyle{ \alpha}\), –4>\(\displaystyle{ \cup}\) <2, +\(\displaystyle{ \alpha}\))
c) Df = <–2, 4>
d) Df = <–4, 2>
k_law
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 maja 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: k_law »

Liczba pod pierwiastkiem musi być większa bądź równa 0.
Zatem:
\(\displaystyle{ |x-1|-3 \ge 0}\)

\(\displaystyle{ |x-1| \ge 3}\)
A to prowadzi do \(\displaystyle{ x in (- infty , -2] cup [4 , infty )}\)
ODPOWIEDZ