oblicz iloraz okresów drgań

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
karolina93_16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 mar 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

oblicz iloraz okresów drgań

Post autor: karolina93_16 »

Bardzo proszę o szybką pomoc, będę wdzięczna!
1. Dwa wahadła w tym samym czasie wykonują odpowiednio n1=20 i n2=40 drgań. Oblicz iloraz okresów drgań T1T2 tych wahadeł.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

oblicz iloraz okresów drgań

Post autor: JakimPL »

To, co masz podane, to częstotliwość. Jest to odwrotność okresu.
karolina93_16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 mar 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

oblicz iloraz okresów drgań

Post autor: karolina93_16 »

kompletnie nie wiem co jest grane w tym zadaniu, choć męcze sie nad nim cały dzień a wydaje się proste...proszę o więcej podpowiedzi;)
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

oblicz iloraz okresów drgań

Post autor: JakimPL »

Jest proste .

\(\displaystyle{ T=\frac{1}{f}}\)

Skoro \(\displaystyle{ f_1 = \frac{20}{t}}\), \(\displaystyle{ f_2 = \frac{40}{t}}\), to \(\displaystyle{ T_1 = \frac{t}{20}}\), a \(\displaystyle{ T_2=\frac{t}{40}}\).

Teraz podziel \(\displaystyle{ T_2}\) przez \(\displaystyle{ T_1}\) (bądź odwrotnie, nie powinno mieć to znaczenia ).
karolina93_16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 mar 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

oblicz iloraz okresów drgań

Post autor: karolina93_16 »

dziękuje bardzo;)
jest bardzo wdzięczna!
ODPOWIEDZ