Podwójny pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
witch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 16:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Podwójny pierwiastek wielomianu

Post autor: witch »

Dla jakich wartości parametrów a i b liczba 2 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^4-5x^3+9x^2+ax+b}\)?

Błagam o bardzo szybką podpowiedź jak się w ogóle za to zabrać!!!
Ostatnio zmieniony 1 cze 2010, o 16:51 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3035
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Podwójny pierwiastek wielomianu

Post autor: bakala12 »

no tak skoro 2 ma być podwójnym pierwiastkiem wielomianu to wielomian ten podzieli się przez \(\displaystyle{ (x-2) ^{2}}\)(na mocy twierdzenia Bezout). Wykonaj dzielenie pisemne i dobierz tak współczynniki a i b aby reszta wynosiła 0
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

Podwójny pierwiastek wielomianu

Post autor: ?ntegral »

Dany jest wielomian:

\(\displaystyle{ W(x)=x^4-5x^3+9x^2+ax+b}\)

Aby podwójnym pierwiastkiem tego wielomianu była liczba 2, musi on dzielić się przez wyraz \(\displaystyle{ (x-2)^2}\).

Przystępujemy zatem do pisemnego dzielenia wielomianu.

Po podzieleniu powinniśmy otrzymać:

\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)^2(x^2-x+1)+R}\)

\(\displaystyle{ R=(a+8)x+b-4}\)

\(\displaystyle{ R}\) jest resztą z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x-2)^2}\). Reszta ta musi równać się 0.

\(\displaystyle{ R=0 \Rightarrow a+8=0 \wedge b-4=0}\)

\(\displaystyle{ a=-8}\)
\(\displaystyle{ b=4}\)
ODPOWIEDZ