rozwinięcie funkcji w szereg Laurenta

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
neta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 9 razy

rozwinięcie funkcji w szereg Laurenta

Post autor: neta »

Znaleźć rozwinięcie funkcji
\(\displaystyle{ \frac{1}{z ^{2} } + \frac{1}{1-z} + \frac{1}{2-z}}\)
w szereg Laurenta w obszarze:
a) \(\displaystyle{ 0< \left|z \right|<1,}\)
b) \(\displaystyle{ 1< \left|z \right|<2,}\)
c) \(\displaystyle{ 2< \left|z \right|< \infty .}\)

Proszę o pomoc.
miodzio1988

rozwinięcie funkcji w szereg Laurenta

Post autor: miodzio1988 »

200661.htm

Podobna sztuczka w kazdym przykladzie. Odpowiednio zmieniamy mianownik i wzor na szereg geometryczny
ODPOWIEDZ