Mam maly problem z dwoma zbiorami, mianowicie:
1. x\(\displaystyle{ \in}\)R, kwantyfikator "intnieje y\(\displaystyle{ \in}\)R" 5x-xy=0 - jak mam zaznaczyc ta rownosc na osi liczbowej, bo wyszlo mi ze y=5.
2. x\(\displaystyle{ \in}\)R, kwantyfikator "intnieje y\(\displaystyle{ \in}\)R" y\(\displaystyle{ ^{2}}\)+y+x\(\displaystyle{ \leq}\)0 - skoro delta \(\displaystyle{ \geq}\) 0 to wychodzi mi ze x\(\displaystyle{ \leq}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) , wiec jak to przedstawic ta nierownosc na osi liczbowej liczbowej.
rownanie i nierownosc
-
panterman
- Użytkownik

- Posty: 171
- Rejestracja: 9 paź 2005, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 16 razy
rownanie i nierownosc
Ja sie nie znam, ale napisze to, co mi sie wydaje:)
1.
Rysujesz funkcje wiedzac ze
\(\displaystyle{ y\,=\,5}\) i \(\displaystyle{ -\infty }\)
1.
Rysujesz funkcje wiedzac ze
\(\displaystyle{ y\,=\,5}\) i \(\displaystyle{ -\infty }\)
