calka, znalezienie bledu

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

calka, znalezienie bledu

Post autor: Jacek_fizyk »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2\pi}\int_{-\pi}^{\pi}xsin(2nx)dx={\frac{1}{2\pi}[-\frac{x}{2n}cos(2nx)+\frac{1}{4n^2}sin(2nx)]_{-\pi}^{\pi}}={\frac{1}{2\pi}[-\frac{\pi}{2n}(1)^n}+{\frac{\pi}{2n}(-1)^n}]}\)
gdzie jest blad? calke obliczylem dobrze ale ostatni etap robie zle.....
Bieniol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 138 razy

calka, znalezienie bledu

Post autor: Bieniol »

\(\displaystyle{ ={\frac{1}{2\pi}[-\frac{\pi}{2n}(1)^n}+{\frac{\pi}{2n}(-1)^n}]}\)
Coś się tutaj nie zgadza.. Powinno być:

\(\displaystyle{ ={\frac{1}{2\pi} \left[-\frac{\pi}{2n}+\frac{-\pi}{2n}\right] = \frac{-1}{2n}}\)

Skąd Ci się wzięło tam \(\displaystyle{ (-1)^n}\), to nie mam pojęcia
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

calka, znalezienie bledu

Post autor: Jacek_fizyk »

tez nie wiem;) troche jestem juz zmeczony i moze dlatego:)
dzieki za pomoc!
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ