Całka wyr. pierwiastkowe
-
anika91
- Użytkownik

- Posty: 172
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 67 razy
Całka wyr. pierwiastkowe
Czy :
\(\displaystyle{ \int \frac{xdx}{\sqrt{4+x^{4}}}=\int \frac{xdx}{2^{2}+(x^{2})^{2}}= \sqrt{2^{2}+(x^{2})^{2}}}\)
i druga :
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{\sqrt{3+2x-x^{2}}}= -arcsin\frac{-2x+3}{4}}\)
? Dziękuje
\(\displaystyle{ \int \frac{xdx}{\sqrt{4+x^{4}}}=\int \frac{xdx}{2^{2}+(x^{2})^{2}}= \sqrt{2^{2}+(x^{2})^{2}}}\)
i druga :
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{\sqrt{3+2x-x^{2}}}= -arcsin\frac{-2x+3}{4}}\)
? Dziękuje
-
miodzio1988
Całka wyr. pierwiastkowe
Wystarczy policzyc pochodną z wyniku i zobaczyc czy jest ta pochodna równa funkcji podcałkowej.
\(\displaystyle{ +C}\)-pamietaj
\(\displaystyle{ +C}\)-pamietaj
-
anika91
- Użytkownik

- Posty: 172
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 67 razy
Całka wyr. pierwiastkowe
czyli źle... przynajmnie to 1sze z tego co liczę pochodną... może ktoś potwierdzić ?
-
anika91
- Użytkownik

- Posty: 172
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 67 razy
Całka wyr. pierwiastkowe
A możesz jak to ugryźć, próbowałam podstawienie \(\displaystyle{ t=-x^{2}+2x+3}\) i pierwisatek z tego i nic to za bardzo nie dało...
-
miodzio1988
Całka wyr. pierwiastkowe
Pierwsze.:
\(\displaystyle{ x ^{2} =t}\)
Drugie: Zwijamy do odpowiedniej postaci naszą funkcje kwadratową.
\(\displaystyle{ x ^{2} =t}\)
Drugie: Zwijamy do odpowiedniej postaci naszą funkcje kwadratową.
-
anika91
- Użytkownik

- Posty: 172
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 67 razy
Całka wyr. pierwiastkowe
Czyli w tym drugim wyciągnąć minusa przed pierwiastek, i z tablicy całek \(\displaystyle{ \frac{dx}{\sqrt{ax^{2}+bx+c}}}\) ?
Ostatnio zmieniony 22 maja 2010, o 01:04 przez anika91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miodzio1988
-
anika91
- Użytkownik

- Posty: 172
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 67 razy
Całka wyr. pierwiastkowe
A nie korzystając bezpośrednio ze wzoru , jak rozwiązać ten drugi przykład ? Jakieś podstawienie ?
-
miodzio1988
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6953
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Całka wyr. pierwiastkowe
Jeżeli ktoś lubi podstawienia Eulera to w pierwszej całce proponuje pierwsze
\(\displaystyle{ \sqrt{4+x^4}=t-x^2}\)
a w drugiej całce trzecie
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left(3-x \right) \left( 1+x\right) }= \left(1+x \right)t}\)
Chociaż w tej drugiej całce to lepiej skorzystać z
\(\displaystyle{ \sqrt{3+2x-x^2}= \sqrt{4- \left(x-1 \right)^2 }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4+x^4}=t-x^2}\)
a w drugiej całce trzecie
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left(3-x \right) \left( 1+x\right) }= \left(1+x \right)t}\)
Chociaż w tej drugiej całce to lepiej skorzystać z
\(\displaystyle{ \sqrt{3+2x-x^2}= \sqrt{4- \left(x-1 \right)^2 }}\)
-
ŚwIeRsZcZ
- Użytkownik

- Posty: 232
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka wyr. pierwiastkowe
Mam podobny przykład, rozbijając w ten sposób mianownik czy to ostatecznie będzie szło dalej tak ? :mariuszm pisze:Jeżeli ktoś lubi podstawienia Eulera to w pierwszej całce proponuje pierwsze
\(\displaystyle{ \sqrt{4+x^4}=t-x^2}\)
a w drugiej całce trzecie
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left(3-x \right) \left( 1+x\right) }= \left(1+x \right)t}\)
Chociaż w tej drugiej całce to lepiej skorzystać z
\(\displaystyle{ \sqrt{3+2x-x^2}= \sqrt{4- \left(x-1 \right)^2 }}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{\sqrt{3+2x-x^{2}}} = \int \frac{dx}{\sqrt{4-(x-1)^{2}}} = | t=x-1 , dt=dx | = \int \frac{dt}{\sqrt{4-t^{2}}} = arcsin \frac{x-1}{2}}\) ?