Prędkość, droga, czas...

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
pietmarta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 maja 2010, o 09:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Prędkość, droga, czas...

Post autor: pietmarta »

Proszę PILNIE o jakąś wskazówkę do zadania:

Motocyklista poruszający się ze stałą prędkością przejechał drogę z miasta A do miasta B w ustalonym czasie. Jeśli jechałby z prędkością o 2 km/h mniejszą, to czas przejazdu byłby o 15 min. dłuższy; gdyby zaś jego prędkość była o 8 km/h większa, to czas przejazdu byłby o 48 min. krótszy. Z jaką prędkością jechał motocyklista i w jakim czasie przebył drogę z A do B? Jak daleko jest z miasta A do miasta B?
mokrzan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Prędkość, droga, czas...

Post autor: mokrzan »

\(\displaystyle{ v=\frac{s}{t}}\)

\(\displaystyle{ v-2=\frac{s}{t+15}}\)

\(\displaystyle{ v+8=\frac{s}{t-48}}\)
ODPOWIEDZ