Wiedząc, ze A=(-1,4) B=(3,-2) C=(0,6), oblicz współrzędne i długość wektora w, takiego, że:
a) w = AB
b) w= CA
c) w = 2AC- 1/2 AB
obliczanie współrzędnych i długość wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 maja 2010, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczek
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
obliczanie współrzędnych i długość wektora
Masz jakikolwiek podręcznik do matematyki, w którym są wektory? To są podstawowe sprawy.
Współrzędne wektora to różnica współrzędnych jego końca i początku.
Kiedy mnożymy wektor przez liczbę, jego współrzędne mnożymy przez tę liczbę.
Kiedy dodajemy (odejmujemy) wektory, ich współrzędne dodajemy (odejmujemy).
Tyle.
Współrzędne wektora to różnica współrzędnych jego końca i początku.
Kiedy mnożymy wektor przez liczbę, jego współrzędne mnożymy przez tę liczbę.
Kiedy dodajemy (odejmujemy) wektory, ich współrzędne dodajemy (odejmujemy).
Tyle.