Całka funkcji trygonometrycznej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Tom555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1 raz

Całka funkcji trygonometrycznej

Post autor: Tom555 »

\(\displaystyle{ \int {\frac{{\cos x}}{{\cos 2x}}} dx}\)

Jeśli cos2x byłoby w liczniku to nie byłoby problemu bo jakoś udało by się to rozbić, coś by się poskracało i liczyło by się łatwiej. Nie wiem jak ruszyć taki przykład jak wyżej.

Może ktoś coś doradzić?
PMichalak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 29 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 16 razy

Całka funkcji trygonometrycznej

Post autor: PMichalak »

\(\displaystyle{ cos2x = 1 - 2sin^{2}x}\)

Podstawienie \(\displaystyle{ t = sinx}\)
ODPOWIEDZ