Transformator, potencjał
Transformator, potencjał
zadanie 27.5 b)
Skoro jest tam dioda, to prąd płynie tylko od B, przez zwojnicę, do A, zatem potencjał w B powinien być większy od A? W odpowiedziach podali, że Va>Vb
Transformator, potencjał
Twoje rozumowanie odnośnie napięcia wtórnego transformatora jest niewłaściwe, a wynik podany w odpowiedziach zadania jest prawidłowy.
Objaśnienie
Uzwojenie wtórne transformatora należy traktować jako źródło napięciowe, sinusoidalnie zmienne. Właśnie to źródło wymusza przepływ prądu w obciążeniu.
Obciążeniem transformatora jest rezystor (R), włączony za pośrednictwem diody (D). Dioda powoduje, że prąd w rezystorze jest jednokierunkowy - dioda pracuje jak prostownik.
1. Prąd w rezystorze (R) płynie przy dodatniej połówce sinusoidy napięcia, tzn gdy zachodzi warunek
\(\displaystyle{ U _{AB}=V _{A}-V _{B}>0}\)
W tym przypadku dioda (D) jest spolaryzowana przepustowo i przewodzi prąd.
2. Przy ujemnej połówce sinusoidy napięcia , gdy zachodzi:
\(\displaystyle{ U _{AB}=V _{A}-V _{B} \le 0}\),
prąd w rezystorze (R) nie płynie. W tym przypadku dioda (D) jest spolaryzowana zaporowo i nie przewodzi prądu.
Pozdrawiam.
Objaśnienie
Uzwojenie wtórne transformatora należy traktować jako źródło napięciowe, sinusoidalnie zmienne. Właśnie to źródło wymusza przepływ prądu w obciążeniu.
Obciążeniem transformatora jest rezystor (R), włączony za pośrednictwem diody (D). Dioda powoduje, że prąd w rezystorze jest jednokierunkowy - dioda pracuje jak prostownik.
1. Prąd w rezystorze (R) płynie przy dodatniej połówce sinusoidy napięcia, tzn gdy zachodzi warunek
\(\displaystyle{ U _{AB}=V _{A}-V _{B}>0}\)
W tym przypadku dioda (D) jest spolaryzowana przepustowo i przewodzi prąd.
2. Przy ujemnej połówce sinusoidy napięcia , gdy zachodzi:
\(\displaystyle{ U _{AB}=V _{A}-V _{B} \le 0}\),
prąd w rezystorze (R) nie płynie. W tym przypadku dioda (D) jest spolaryzowana zaporowo i nie przewodzi prądu.
Pozdrawiam.

