Zadanie z liczbami względnie pierwszymi
Zadanie z liczbami względnie pierwszymi
Liczby całkowite dodatnie a,b,c są parami wzglednie pierwsze oraz spełniają równanie a^2 + b^2 = c^2 liczby a i c są nieparzyste. Udowodnij że b+c jest kwadratem liczby całkowitej.
Zadanie z liczbami względnie pierwszymi
Podstawiałem warunki że sa nieparzyste
Ale nie za wiele to dało ,
jeszcze skorzystalem ze wzoru na różnice kwadratów i jeszcze do końca nie doszedłem:
c^2 - b^2 = a^2
(c-b)(c+b) = a^2
c+b = a^2 / (c-b)
Ale dalej nie wiem
Nie wiem jak podstawic to że są parami względnie pierwsze, jak z tego skorzystać.
Ale nie za wiele to dało ,
jeszcze skorzystalem ze wzoru na różnice kwadratów i jeszcze do końca nie doszedłem:
c^2 - b^2 = a^2
(c-b)(c+b) = a^2
c+b = a^2 / (c-b)
Ale dalej nie wiem
Nie wiem jak podstawic to że są parami względnie pierwsze, jak z tego skorzystać.
Zadanie z liczbami względnie pierwszymi
a^2 + b^2 = c^2 istnieja takie m,n nalezace do calkowitych dodatnich
ze a = m^2 - n^2
b = 2mn
c = m^2 + n^2
ze a = m^2 - n^2
b = 2mn
c = m^2 + n^2
-
półpasiec
- Gość Specjalny

- Posty: 479
- Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
Zadanie z liczbami względnie pierwszymi
bez wzorow z m,n
zapisz a2=(c-b)(c+b)
gdyby c+b nie bylo kwadratem to musialoby byc podzielne przez pewna liczbe pierwsza p o wykladniku nieparzystym, ale lewa strona ma wszystkie dzielniki pierwsze w potedze o wykladniku parzystym, zatem
c-b tez jest przez p podzielne, tym samym a, zatem
p|c-b
p|c+b
p|2c
ale p nie moze byc rowne 2, bo a jest nieparzyste, nie moze tez dzielic c, bo c i a sa wzglednie pierwsze. sprzecznosc
zapisz a2=(c-b)(c+b)
gdyby c+b nie bylo kwadratem to musialoby byc podzielne przez pewna liczbe pierwsza p o wykladniku nieparzystym, ale lewa strona ma wszystkie dzielniki pierwsze w potedze o wykladniku parzystym, zatem
c-b tez jest przez p podzielne, tym samym a, zatem
p|c-b
p|c+b
p|2c
ale p nie moze byc rowne 2, bo a jest nieparzyste, nie moze tez dzielic c, bo c i a sa wzglednie pierwsze. sprzecznosc


