Witam!
Mam wypisać własności funkcji kwadratowej i dokładnie nie wiem o co chodzi:
Maximum, minimum, miejsca zerowe i wierzchołek paraboli MAM
A ponad to znalazłam w Internecie
to co poniżej i zastanawiam się co z tego jest własnościami funkcji ,czy to generalnie dobrze jest i czy czegoś nie brakuje:
Proszę o pomoc i wskazanie co powinno być przy tych własnościach funkcji kwadratowej. Dziękuję z góry! To ważne bo jeśli wylosuję to pytanie na egzaminie to nie chciałabym mówić o niepotrzebnych rzeczach, na pewno by to poskutkowało obniżeniem oceny:P
Funkcja kwadratowa
a, b, c - współczynniki liczbowe funkcji kwadratowej,
\(\displaystyle{ \Delta= b ^{2} - 4ac}\)- wyróżnik funkcji kwadratowej.
Dziedziną funkcji kwadratowej jest cały zbiór liczb rzeczywistych. Zbiorem wartości funkcji
dla a > 0 jest przedział:
\(\displaystyle{ y∈[ frac{-Delta}{4a} ,+ infty ),}\)
dla a < 0 przedział
\(\displaystyle{ y∈(- \infty ,\frac{-\Delta}{4a}].}\)
Funkcję kwadratową można zapisać w postaci ogólnej (wielomianowej),kanonicznejlub iloczynowej.
- postać ogólna: f(x) = ax2 + bx + c.
- postać kanoniczna: f(x) = a(x - p)2 + q,
- postać iloczynowa: f(x) = a(x - x1)(x -x2),
Monotoniczność funkcji kwadratowej
Funkcja kwadratowa w pewnym przedziale jest funkcją rosnącą, a w pewnym malejącą.
Jeśli a > 0 funkcja jest rosnąca dla
\(\displaystyle{ x∈(\frac{ -b}{2a},+∞)}\),
malejąca dla
\(\displaystyle{ x∈(- \infty ,\frac{ -b}{2a}).}\)
Jeżeli a < 0 funkcja jest rosnąca dla
\(\displaystyle{ x∈(- \infty ,\frac{ -b}{2a}),}\)
malejąca dla
\(\displaystyle{ x∈( \frac{ -b}{2a},+ \infty ).}\)
Funkcja kwadratowa- własności
- Quaerens
- Użytkownik

- Posty: 2484
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Funkcja kwadratowa- własności
Własności funkcji kwadratowej - wykres funkcji to:
1. Wierzchołek p i q
2. Parabola przecina oś OY w punkcie (0,c)
3. No i delta, wiesz kiedy są dwa miejsca, kiedy jedno. \(\displaystyle{ \Delta>0 (x_{1},0), (x_{2},0)}\). W tych punktach przecina oś OX
To by było na tyle.
1. Wierzchołek p i q
2. Parabola przecina oś OY w punkcie (0,c)
3. No i delta, wiesz kiedy są dwa miejsca, kiedy jedno. \(\displaystyle{ \Delta>0 (x_{1},0), (x_{2},0)}\). W tych punktach przecina oś OX
To by było na tyle.
-
sushi
- Użytkownik

- Posty: 3422
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Funkcja kwadratowa- własności
moze postac ogolna, kanoniczna, iloczynowa
wzory Viete'a
polozenie paraboli jezeli:
a>0 \(\displaystyle{ \Delta<0}\)
a<0 \(\displaystyle{ \Delta <0}\)
wzory Viete'a
polozenie paraboli jezeli:
a>0 \(\displaystyle{ \Delta<0}\)
a<0 \(\displaystyle{ \Delta <0}\)
