Naszkicuj wykres trójmianów kwadratowych.

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Cartman93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 maja 2010, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: saas
Podziękował: 7 razy

Naszkicuj wykres trójmianów kwadratowych.

Post autor: Cartman93 »

1. \(\displaystyle{ f(x)= \left| x\right|- \left| 4 - x^{2} \right|}\)
2. \(\displaystyle{ f(x) = \left| x \right|+ \left| 1 - x ^{2} \right|}\)
3.\(\displaystyle{ f(x)= \left| x^{2}-2 \left| x\right|-8 \right|}\)
4. \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}-4 \left| x-1\right|}\)
Muszę narysować wykresy tych funkcji z całym tym rozpisywaniem, niestety nie było mnie dziś w szkole, a jutro mam z tego kartkówkę. Bardzo proszę o wytlumaczenie tego w jakiś przystępny sposób i rozwiązanie tych przykładów.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Naszkicuj wykres trójmianów kwadratowych.

Post autor: TheBill »

1, 2, 4: Rozpisujesz to na przedziały (tak jakbyś rozwiązywał nierówność z wart. bezwzględną)
3: Zobacz jak się przekształca wykresy z wartością bezwzględną: page.php?p=kompendium-przeksztalcanie-wykresow-funkcji
Cartman93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 maja 2010, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: saas
Podziękował: 7 razy

Naszkicuj wykres trójmianów kwadratowych.

Post autor: Cartman93 »

Ok. Rozwiązałem jednak nie wiem czy dobrze, a muszę być pewny do jutra. Czy ktoś mógłby wrzucić same prawidłowe odpowiedzi?

edit:sprawdzone,temat do zamknięcia, dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ