elektron i przewodnik

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Awatar użytkownika
lofi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

elektron i przewodnik

Post autor: lofi »

Elektron rozpędzony polem elektrycznym o napięciu U=300V porusza się równolegle do długiego, prostoliniowego przewodnika w odległości d=4mm od niego. Z jaką siłą będzie działać przewodnik na elektron, jeżeli przepływa przez niego prąd o natężeniu I = 5A?

Pewnie trzeba skorzystać ze wzoru: \(\displaystyle{ F=I \cdot l \cdot B \cdot sin \alpha}\)
ale skąd wziąć l i B?
snm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 54 razy

elektron i przewodnik

Post autor: snm »

Niestety, nie ten wzór, strzelaj dalej
Awatar użytkownika
lofi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

elektron i przewodnik

Post autor: lofi »

policzyłem B z tego wzoru:
\(\displaystyle{ B = \frac{\mu_{0}I}{2R}}\)
v z tego równania:
\(\displaystyle{ Uq = \frac{mv^2}{2}}\)

teraz do policzenia siły Lorenta potrzebuje jeszcze E, skąd je wziąć?
snm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 54 razy

elektron i przewodnik

Post autor: snm »

Jeśli chodzi ci o e, czyli wartość bezwzględną ładunku elektronu, to odczytujemy ją z tablic.

A właściwe równanie opisujące pole magnetyczne w odległości R od drutu z prądem to \(\displaystyle{ \mu _{0} I=2 \pi R B}\)
ODPOWIEDZ