Witam mam do was prosbę nie rozumiem tych zadań kompletnie , pomózcie mi , z góry dzieki
zad 1
W sześciu urnach : U1 ,U2 ,U3,U4,U5,U6 , znajdują się kule .Urna Un zawiera 1 kulę białą i n kul czarnych , n ε {1,....,6} .Rzucamy kostką i losujemy jedną kulę z urny Un , gdzie n jest liczbą wyrzuconych oczek .Czy prawdopodobienstwo wyciagniecia kuli bialej jest wieksze od � ?
W sześciu urnach .....
-
Kruszyna19
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 11:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bukowno
-
greey10
- Użytkownik

- Posty: 990
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
W sześciu urnach .....
\(\displaystyle{ Ω=6*7}\) poniewarz na 6 sposobow wybieramy urne przez rzut kostka nastepnie na 7 sposobow wybieramy kulke z niej bo jest siedem kulek
teraz liczymy mozliwosci wyciagnieca kulki bialej tak wiec
\(\displaystyle{ 6*1=6}\) na 6 sposobow wybieramy urne a nastepnie z tej urny tylko na jeden sposob mozemy wyciagnac biala kulke bo jest tylko jedna
czyli wychodzi nam prawedopodobienstwo wyciagniecia kulki bialej wynosi
\(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\) czyli jest mniejsza niz \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
teraz liczymy mozliwosci wyciagnieca kulki bialej tak wiec
\(\displaystyle{ 6*1=6}\) na 6 sposobow wybieramy urne a nastepnie z tej urny tylko na jeden sposob mozemy wyciagnac biala kulke bo jest tylko jedna
czyli wychodzi nam prawedopodobienstwo wyciagniecia kulki bialej wynosi
\(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\) czyli jest mniejsza niz \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
-
Dragula
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Klucze
- Podziękował: 1 raz
W sześciu urnach .....
A moze to trzeba inaczej zrobic?
A wyciagniecie bialej kuli
B1 wyciagniecie bialej kulki z urny U1 P(B1)=1/6 (zalezy od rzutu kostką)
B2 ---> u2 P(B2)=1/6
.
.
B6 ---->u6 P(B6)=1/6
i teraz
P(AB1)=1/6 * 1/2
A wyciagniecie bialej kuli
B1 wyciagniecie bialej kulki z urny U1 P(B1)=1/6 (zalezy od rzutu kostką)
B2 ---> u2 P(B2)=1/6
.
.
B6 ---->u6 P(B6)=1/6
i teraz
P(AB1)=1/6 * 1/2