Wyznaczanie dziedziny funkcji.

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Marta@

Wyznaczanie dziedziny funkcji.

Post autor: Marta@ »

a) f(x) =1/x+1

b) f(x)= logx^2

c) f(x)=sqrtx-logx^2

d) f(x)= 1/sqrt(x^2-2x-3)

Dzięki

Gdy cale wyrazenie jest pod pierwiastkiem ujmujemy je w nawias. Zapoznaj sie z oznaczeniami. - gnicz
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 457
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Wyznaczanie dziedziny funkcji.

Post autor: gnicz »

a) x+1 =/= 0 => x =/= -1
b) x^2 > 0 => x =/= 0
c) x > 0
d) x^2 - 2x - 3 > 0

Pozdrawiam, GNicz
ODPOWIEDZ