Liczenie pochodnej z potęgą x
-
bulateam89
- Użytkownik

- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 14 razy
Liczenie pochodnej z potęgą x
czy dobrze obliczylem 1 i 2 potęgę??
\(\displaystyle{ f(x)=3 ^{x}-2 ^{x}}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=3 ^{x} \cdot lnx-2 ^{x} \cdot lnx}\)
\(\displaystyle{ f''(x)=3 ^{x} \cdot lnx + 3 ^{x} \cdot \frac{1}{x} - 2 ^{x} \cdot lnx +2 ^{x} \cdot \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=3 ^{x}-2 ^{x}}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=3 ^{x} \cdot lnx-2 ^{x} \cdot lnx}\)
\(\displaystyle{ f''(x)=3 ^{x} \cdot lnx + 3 ^{x} \cdot \frac{1}{x} - 2 ^{x} \cdot lnx +2 ^{x} \cdot \frac{1}{x}}\)
-
bulateam89
- Użytkownik

- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 14 razy
-
bulateam89
- Użytkownik

- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 14 razy
Liczenie pochodnej z potęgą x
\(\displaystyle{ f'(x)=3 ^{x} \cdot ln3 -2 ^{x} \cdot ln2}\)pyzol pisze:\(\displaystyle{ (3^x)'=(e^{x\ln 3})'=e^{x\ln 3}\ln 3=3^x\ln 3}\)
\(\displaystyle{ f''(x)=3 ^{x} \cdot ln3 + 3 ^{x} \cdot \frac{1}{x} - 2 ^{x} \cdot ln2 +2 ^{x} \cdot \frac{1}{x}}\)
teraz chyba dobrze co??
- pyzol
- Użytkownik

- Posty: 4329
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Liczenie pochodnej z potęgą x
No niestety nie wystarczy tak popoprawiać. Zobacz, że w pierwszej pochodnej nie ma \(\displaystyle{ \ln x}\).
Więc policz jeszcze raz drugą pochodną z tej już poprawionej pierwszej.
Więc policz jeszcze raz drugą pochodną z tej już poprawionej pierwszej.
-
bulateam89
- Użytkownik

- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 14 razy
Liczenie pochodnej z potęgą x
pyzol pisze:No niestety nie wystarczy tak popoprawiać. Zobacz, że w pierwszej pochodnej nie ma \(\displaystyle{ \ln x}\).
Więc policz jeszcze raz drugą pochodną z tej już poprawionej pierwszej.
\(\displaystyle{ f''(x)=3 ^{x} \cdot ln3 + 3 ^{x} \cdot \frac{1}{3} - 2 ^{x} \cdot ln2 +2 ^{x} \cdot \frac{1}{2}}\)
-
bulateam89
- Użytkownik

- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 14 razy
Liczenie pochodnej z potęgą x
pyzol pisze:\(\displaystyle{ (\ln 3 3^x)'=\ln 3(3^x)'=(\ln^2 3)\cdot 3^x}\)
A to jest dobrze??
\(\displaystyle{ f(x)=x ^{2}e ^{x}}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=2xe ^{x}+x ^{2} e ^{2}}\)
\(\displaystyle{ f''(x)=2e ^{2}+2xe ^{2} + 2xe ^{x}+x ^{2} e ^{x}}\)
-
bulateam89
- Użytkownik

- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 14 razy
Liczenie pochodnej z potęgą x
nie wiem jak to liczyc to licze po swojemu, to powiedz mi jak to powinno sie liczyc.pyzol pisze:\(\displaystyle{ f'(x)=2xe^x+x^2e^x\\
f''(x)=2e^x+2xe^x+2xe^x+x^2e^x}\)
skąd te 2 bierze się u ciebie w wykładniku?
-
Majeskas
- Użytkownik

- Posty: 1455
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Liczenie pochodnej z potęgą x
Raczej to liczysz to dobrze, pewnie tylko coś źle przepisałeś.
\(\displaystyle{ f'(x)=2xe^x+x^2e^x}\)
\(\displaystyle{ f"(x)=(2xe^x+x^2e^x)'=2(xe^x)'+(x^2e^x)'=}\)
\(\displaystyle{ =2(x'e^x+xe^x)+2xe^x+x^2e^x=2e^x+2xe^x+2xe^x+x^2e^x=e^x(x^2+4x+2)}\)
W pewnym miejscu pojawiło Ci się \(\displaystyle{ e^2}\) zamiast \(\displaystyle{ e^x}\)
Tyle.
\(\displaystyle{ f'(x)=2xe^x+x^2e^x}\)
\(\displaystyle{ f"(x)=(2xe^x+x^2e^x)'=2(xe^x)'+(x^2e^x)'=}\)
\(\displaystyle{ =2(x'e^x+xe^x)+2xe^x+x^2e^x=2e^x+2xe^x+2xe^x+x^2e^x=e^x(x^2+4x+2)}\)
W pewnym miejscu pojawiło Ci się \(\displaystyle{ e^2}\) zamiast \(\displaystyle{ e^x}\)
Tyle.
-
bulateam89
- Użytkownik

- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 14 razy
Liczenie pochodnej z potęgą x
Potrzebuje pomocy przy liczeniu pochodnych złożonych:
1)
\(\displaystyle{ y=e ^{x ^{3}-2x }}\)
2)
\(\displaystyle{ y=( \frac{x+1}{x-1} ) ^{3}}\)
1)
\(\displaystyle{ y=e ^{x ^{3}-2x }}\)
2)
\(\displaystyle{ y=( \frac{x+1}{x-1} ) ^{3}}\)
-
miodzio1988
-
bulateam89
- Użytkownik

- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 14 razy
Liczenie pochodnej z potęgą x
jak masz tak odpisywac to wcale nie odpisuj.miodzio1988 pisze:A problem to? Skorzystaj ze wzoru na pochodną funkcji złożonej
wzor to jedno a liczenie to drugie