Cienka obrecz - pochylnia

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Velitus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławieckie
Podziękował: 12 razy

Cienka obrecz - pochylnia

Post autor: Velitus »

Cienką obręcz o promieniu 0.5m i masie 2kg popchnięto w górę równi pochyłej w ten sposób, że w pierwszym momencie zaczęła się wtaczać do góry bez poślizgu z prędkością kątową 4rad/s. Kąt nachylenia wynosi 30, a współczynnik tarcia statycznego obręczy z powierzchnią wynosi 0.7.
a) Czy obręcz w dalszym ruchu od chwili popchnięcia może toczyć się bez poślizgu? Uzasadnij.
b) Z jaką prędkością liniową obręcz rozpoczyna ruch.
c) Oblicz wysokość, na jaką wtoczy się obręcz.
Liczyłem sobie to zadanko, wyszły jakieś wyniki, ale chciałbym się upewnić czy mam dobrze.
a)TAK. (ale nie umiałem uzasadnić). b) 2m/s c) 0.4m

Mógłby ktoś wyliczyć i sprawdzić czy są to dobre wyniki?

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2395
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Cienka obrecz - pochylnia

Post autor: JakimPL »

a) Trzeba sprawdzić warunek staczania się bez poślizgu:

\(\displaystyle{ T \le f F_N\\ ma \le fmg\cos\alpha\\ a \le fg\cos\alpha\\ a \le 0,7 \cdot 10 \cos 30^\circ\\ a \le 7 \frac{\sqrt{3}}{2}\\ a \le \frac{7\sqrt{3}}{2}}\)

W jednostkach SI. Wylicz \(\displaystyle{ a}\) i sprawdź, czy nierówność jest prawdziwa.

Reszta dobrze.
ODPOWIEDZ