dowód, szereg funkcyjny zespolony

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 517
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

dowód, szereg funkcyjny zespolony

Post autor: exupery »

Uzasadnij, że \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(z-i)^n}{n(1+i)^n}}\) jest zbieżny we wszystkich pkt \(\displaystyle{ |z-i|= \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
EnsamVarg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 16 sty 2010, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ensam.varg@mail.ru
Pomógł: 30 razy

dowód, szereg funkcyjny zespolony

Post autor: EnsamVarg »

Dany szereg jest rozbiezny np w z=1+2i.
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 517
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

dowód, szereg funkcyjny zespolony

Post autor: exupery »

sorki chodzi oto żeby wykazać, iż jedynym pkt rozbieżności na podanym okręgu jest z=1+2i
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

dowód, szereg funkcyjny zespolony

Post autor: Kamil_B »

Skorzystaj z kryterium Dirichleta dla \(\displaystyle{ a_{n}=\frac{1}{n}}\) oraz \(\displaystyle{ b_{n}=\frac{(z-i)^n}{(1+i)^n}}\)
ODPOWIEDZ