zadanko z treścią
- paula1566
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 21 sie 2006, o 16:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
zadanko z treścią
Prawdopodobieństwo, że student zaliczy test ze statystyki wynosi 2/3. Jakie jest prawdopodobieńswto, że spośród czterech piszących test studentów trzech napisze go na ocenę niedostateczną?
-
Ogór
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 10:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 2 razy
zadanko z treścią
Ja bym to zrobił ze schematu Bernoulliego,
liczyłęm na szybko i mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{8}{81}}\)
ale mogłem sie pomylic, jak cos to pisz
liczyłęm na szybko i mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{8}{81}}\)
ale mogłem sie pomylic, jak cos to pisz
- paula1566
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 21 sie 2006, o 16:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
zadanko z treścią
hmmm tak szczerze mowiąc ja nie mam zadnego pomysłu jak to rozwiazać:) to była moja praca domowa i nie moge sobie z nia poradzić. A mógłbyś jeszcze rozpisać to rozwiazanie??
-
Dragula
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Klucze
- Podziękował: 1 raz
zadanko z treścią
Ogór sie nie myli
Pojedyńcza próbe bernoulliego polega na przystąpieniu studenta do egzaminu
A - studen zda egzamin \(\displaystyle{ q=\frac{2}{3}}\) ale my chcemy zeby studen nie zdal egzaminu , wiec to jest porazka prawdopodobienstwo porazki oznacza sie "q"
sukces w poj. próbie Bernoulliego polega na tym że studen otrzyma ocenie niedostateczną, sukces oznacza sie "p"
A' - studen nie zda egzaminu ( dostanie ocene niedostateczna) p=1 - q => \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\)
N=4 4 studentow wiec 4 próby są
k=3 3 studentow ma dostac ocene niedostateczna
p=1/3
q=2/3
\(\displaystyle{ P_{N}(K)={N\choose k} * p^{k} * q^{N-k}}\)
\(\displaystyle{ P_{4}(3)={4\choose 3} * \frac{1}{3}^{3} * \frac{2}{3}^{1}}\)
Pojedyńcza próbe bernoulliego polega na przystąpieniu studenta do egzaminu
A - studen zda egzamin \(\displaystyle{ q=\frac{2}{3}}\) ale my chcemy zeby studen nie zdal egzaminu , wiec to jest porazka prawdopodobienstwo porazki oznacza sie "q"
sukces w poj. próbie Bernoulliego polega na tym że studen otrzyma ocenie niedostateczną, sukces oznacza sie "p"
A' - studen nie zda egzaminu ( dostanie ocene niedostateczna) p=1 - q => \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\)
N=4 4 studentow wiec 4 próby są
k=3 3 studentow ma dostac ocene niedostateczna
p=1/3
q=2/3
\(\displaystyle{ P_{N}(K)={N\choose k} * p^{k} * q^{N-k}}\)
\(\displaystyle{ P_{4}(3)={4\choose 3} * \frac{1}{3}^{3} * \frac{2}{3}^{1}}\)