Nachylenie prostej

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Cartman93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 maja 2010, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: saas
Podziękował: 7 razy

Nachylenie prostej

Post autor: Cartman93 »

Dla jakich wartości parametru a, prosta przechodząca przez punkty A (1,-4) i B (a,2a) jest nachylona do osi OX pod kątem 45 stopni?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2395
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Nachylenie prostej

Post autor: JakimPL »

\(\displaystyle{ a = \tg \alpha, \ \arctan 45^\circ = 1 \Rightarrow a = 1}\)

Powyższe \(\displaystyle{ a}\) nie jest tym samym \(\displaystyle{ a}\) co parametr, lecz współczynnikiem kierunkowym szukanej prostej.
Cartman93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 maja 2010, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: saas
Podziękował: 7 razy

Nachylenie prostej

Post autor: Cartman93 »

Zaczynam od układu równań \(\displaystyle{ \begin{cases} -4=a+b\\2a= a^{2}+b \end{cases}}\), niestety nie miałem jeszcze równań kwadratowych i chyba dalej robie coś źle.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2395
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Nachylenie prostej

Post autor: JakimPL »

Powyższe \(\displaystyle{ a}\) nie jest tym samym \(\displaystyle{ a}\) co parametr, lecz współczynnikiem kierunkowym szukanej prostej.


\(\displaystyle{ \begin{cases} -4 = 1 \cdot 1 + b \\ 2a = a \cdot 1 + b \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ