Kilka łatwych zadań

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
alikgor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 paź 2006, o 08:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

Kilka łatwych zadań

Post autor: alikgor »

1.Stary zegar spóźnia sie o 8 minut na dobę. O ile trzeba go posunąć do przodu wieczorem o 22 aby następnego dnia o 7 rano wskazywał dokładny czas??

2. gdyby Alek Wielki umarł o 5 lat wcześniej panowałby jedna czwartą swego zycia. gdyby zas zył o 9 lat dłużej panowałby polowę swego życia. Ile lat panował Alek Wielki??

3.Samochód wyjeczał z miasta P w południe z pręd. 90km/h. O której dogoni rowerzystę który wyruszył z miasta P o 7 rano z pręd. 15km/h??

4.Jaka jest cyfra jedności liczby 2003^2001 + 2007^2000 + 2009^1999 = ??
2001, 2000, 1999 to potęgi.

5.Średnia wieku grupy 4 uczniów wynosi 15 lat. Do tej grupy doszedł jaś i Srednia obiżyła siwe do 14 lat. Ile lat ma Jaś??

BARDZO PROSZE O POMOC JAK NAJSZYBCIEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z racji tego, że jest to pierwszy post Użytkowniczki nie usuwam tylko zmieniam na nieco bardzieju regulaminowy. I nie dubluj tematów! - DEXiu
Ostatnio zmieniony 20 paź 2006, o 14:18 przez alikgor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

Kilka łatwych zadań

Post autor: `vekan »

1. zegar spóźnia się 8 min na 24 godziny czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) min na godzine. od 22 do 7 rano jest 9 godzin czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{3} *9 = 3}\)min

3. Rowerzysta jechał 5 godzin czyli od 7 do 12. W tym czasie przejechał 75 km. Samochód jedzie 90 km na godzine. wiec dogoni rowerzyste w godzine ktory po sześciu godzinach przejedzie 90 km (75 +15).

[ Dodano: 20 Październik 2006, 09:30 ]
do 5. \(\displaystyle{ \frac{a+b+c+d}{4} = 15}\) - średnia wieku 4 osób wynosi 15 lat
Interesuje nas ile lat ma Jaś (J) wiec pozostale osoby a,b,c,d oznaczmy jako x
\(\displaystyle{ \frac{x+J}{5}=14}\)
z tego wydzchodzi nam że

\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{I} \frac{x}{4}=15 \\ \frac{x+J}{5} = 14 \end{array}}\)

wiec x=60
x+J = 70
J = 10
_anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 paź 2006, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Andrychów
Pomógł: 1 raz

Kilka łatwych zadań

Post autor: _anna_ »

rozwiązanie zadania 2

oznaczmy:

x - długość panowania Aleksandra Wielkiego w latach

y - długość życia A. W. w latach

możemy zapisać następujący układ równań:

x - 5 = 1/4 (y - 5)
x + 9 = 1/2 (y + 9)

otrzymujemy następujący wynik:

x = 12
y = 33

i faktycznie, Aleksander Wielki żył 33 lata

sprawdźmy:

12 - 5 = 7
33 - 5 = 28
7/28 = 1/4

12 + 9 = 21
33 + 9 = 42
21/42 = 1/2
alikgor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 paź 2006, o 08:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

Kilka łatwych zadań

Post autor: alikgor »

dzieki sredeczne!!!!!!!!
ODPOWIEDZ