oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Natala666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 maja 2010, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: Natala666 »

objętość bryły ograniczonej powierzchniami \(\displaystyle{ z=4-x^2-y^2,\quad 2z=2+x^2+y^2}\)
Ostatnio zmieniony 4 maja 2010, o 23:10 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: okon »

Ja bym to zrobił tak: ( jeśli źle to proszę o poprawę)

Mamy dwie paraboloidy. Jedna ma ramiona skierowane do góry, druga do dołu.
czyli:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=4-z}\) to paraboloida majaca wierzchołek w 4, i ramiona do dołu.
\(\displaystyle{ 2z-2=x^2+y^2}\) tutaj mamy wierzchołek w punkcie 1, ramiona do góry.

Szukamy płaszczyzny w których się przecinają, czyli bierzemy porównujemy po prostu dwa równania i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2z=2+4-z}\)
czyli dla \(\displaystyle{ z=3}\)

podstawiamy do obojętnie którego równania paraboloidy i wychodzi nam okrąg:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\)
Jest to nasz rzut na płaszczyznę oxy.

Do obliczenia objętości wygodnie jest użyć wsp. biegunowych.
\(\displaystyle{ x=r\cos t}\)


\(\displaystyle{ y=r \sin t}\)
\(\displaystyle{ z=z}\)
\(\displaystyle{ |J|=r}\)

teraz zakresy:
\(\displaystyle{ t\in[0,2\pi]}\)
\(\displaystyle{ r\in[0,1]}\)
\(\displaystyle{ z< \frac{r^2}{2}+1,4-r^2}\) (dolna granica to parabola z ramionami do góry, górna zaś z ramionami do dołu.

\(\displaystyle{ \iiint\limits_V r dr dt dz=\ldots}\)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2011, o 16:34 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu funkcji, przedziału domkniętego i całki potrójnej
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5354
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: BettyBoo »

Jeden drobny błąd: \(\displaystyle{ 2z=2+4-z\ \Rightarrow \ z=2}\), czyli rzutem bryły na\(\displaystyle{ XOY}\) jest koło \(\displaystyle{ x^2+y^2\le 2}\). Wobec tego \(\displaystyle{ r\in \langle 0,\sqrt{2}\rangle}\).

Reszta OK

Pozdrawiam.
Rumpeel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 lip 2011, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: Rumpeel »

a czy można prosić o rozwiązanie tej całki
i wytłumaczenie dlaczego są takie zakresy a nie inne?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10356
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1272 razy

oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: Chromosom »

najlepiej zapoznaj się z definicją współrzędnych biegunowych i walcowych, bez problemu znajdziesz odpowiednie rysunki, wtedy powinieneś zrozumieć dlaczego granice są akurat takie
ODPOWIEDZ