Witam . Mam problem z takim oto zadaniem:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a . Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem Beta . Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Przy okazji nasuwa mi się pytanie :
Otóż Jeżeli ostrosłup jest prawidłowy trójkątny to znaczy, że w podstawie ma trójkąt równoboczny i jego krawędzie są równej długości . To skoro są równej długości to znaczy że są nachylone do płaszczyzny podstawy pod takim samym kątem każda i na podstawie mogę opisać okrąg czy to nie jest reguła?
Będę bardzo wdzęczny za rozwianie moich wątpliwości. Pozdrawiam.
Pole przekroju w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym.
-
pablossoyos
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Pole przekroju w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym.
Odnośnie pytania to chyba chodziło ci o:
Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe (lub jeśli wszystkie krawędzie boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty), to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
wysokość przekroju \(\displaystyle{ h}\) policzysz z:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }{sin[180^o-(\alpha+\beta)]} = \frac{h}{sin\beta}}\)
Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe (lub jeśli wszystkie krawędzie boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty), to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
wysokość przekroju \(\displaystyle{ h}\) policzysz z:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }{sin[180^o-(\alpha+\beta)]} = \frac{h}{sin\beta}}\)
-
i_truskawki
Pole przekroju w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym.
... i dalej:
\(\displaystyle{ h = \frac{sin \beta*a*\sqrt{3} }{2sin( \alpha + \beta )}}\)
\(\displaystyle{ P = 1/2 * a * h}\)
\(\displaystyle{ P = 1/2 * a * \frac{sin \beta*a*\sqrt{3} }{2sin( \alpha + \beta )}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{a ^{2}\sqrt{3}sin\beta}{4sin ( \alpha + \beta )}}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{sin \beta*a*\sqrt{3} }{2sin( \alpha + \beta )}}\)
\(\displaystyle{ P = 1/2 * a * h}\)
\(\displaystyle{ P = 1/2 * a * \frac{sin \beta*a*\sqrt{3} }{2sin( \alpha + \beta )}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{a ^{2}\sqrt{3}sin\beta}{4sin ( \alpha + \beta )}}\)
-
bossik21
- Użytkownik

- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lis 2006, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łomża
- Podziękował: 4 razy
Pole przekroju w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym.
Witam,
przepraszam, że odkopuje stary temat, ale czy mógłbym prosić, aby ktoś nawet w paitcie narysował ten przekrój, bo nie jestem pewien jak on będzie wyglądał,
Dziękuję i pozdrawiam
czy będzie on np tak wyglądał :
?
przepraszam, że odkopuje stary temat, ale czy mógłbym prosić, aby ktoś nawet w paitcie narysował ten przekrój, bo nie jestem pewien jak on będzie wyglądał,
Dziękuję i pozdrawiam
czy będzie on np tak wyglądał :
?