uprość wyrażenie wymierne

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
canberra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kamień Zzadniepprzański

uprość wyrażenie wymierne

Post autor: canberra »

\(\displaystyle{ \frac{ x^{2}+x-2 }{x ^{2}-1 }}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4293
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

uprość wyrażenie wymierne

Post autor: Althorion »

\(\displaystyle{ \frac{ x^{2}+x-2 }{x ^{2}-1 } = \frac{(x+2)(x-1)}{(x+1)(x-1)} = \ldots}\)
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

uprość wyrażenie wymierne

Post autor: magdabp »

\(\displaystyle{ \frac{x^2+x-2}{x^2-1}=\frac{(x+2)(x-1)}{(x+1)(x-1)}=\frac{x+2}{x+1}}\)

\(\displaystyle{ \Delta=1+8=9\\ \sqrt{\Delta}=3 \\ x_1=\frac{-1-3}{2}=-2 \\ x_2=\frac{1-+3}{2}=1}\)
Bierp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 kwie 2017, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy

uprość wyrażenie wymierne

Post autor: Bierp »

Przepraszam, że odkopuje stary temat ale nie rozumiem dlaczego nie może tutaj być : \(\displaystyle{ \frac{x \cdot (x+1)-2}{(x-1)(x+1)}}\) skracamy nawiasy \(\displaystyle{ (x+1)}\) i wtedy pozostaje nam \(\displaystyle{ \frac{x-2}{x-1}}\) ?
Ostatnio zmieniony 5 maja 2017, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: uprość wyrażenie wymierne

Post autor: piasek101 »

Skracanie to dzielenie licznika (całego) i mianownika (całego) przez tę samą liczbę (nie będącą zerem).

Ty podzieliłeś kawałek licznika więc masz źle.
Bierp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 kwie 2017, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy

uprość wyrażenie wymierne

Post autor: Bierp »

Dziękuję za pomoc, mam jeszcze jedno pytanie, do czego w tym zadaniu jest nam potrzebne wyliczenie delty odraz dwóch pierwiastków licznika, skoro polecenie to tylko uprość wyrażenie? Nie można odrazu skrócić tego ułamka ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: uprość wyrażenie wymierne

Post autor: piasek101 »

A przez co byś go od razu skracał ?
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 278 razy

uprość wyrażenie wymierne

Post autor: Elayne »

\(\displaystyle{ \frac{x^2+x-2}{x^2-1}=\frac{x^2-1}{x^2-1} + \frac{x-1}{x^2-1}=1+ \frac{1}{x+1}=\frac{x+2}{x+1}}\)
ODPOWIEDZ