równanie okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
canberra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kamień Zzadniepprzański

równanie okręgu

Post autor: canberra »

Napisz równanie okręgu w ktorym S=(-2,-3) i przechodzącego przez punkt P=(4,-5)
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

równanie okręgu

Post autor: magdabp »

\(\displaystyle{ (x+2)^2+(y+3)^2=r^2 \\ (4+2)^2+(-5+3)^2=r^2 \\ 36+4=r^2 \\ r^2=40 \\ (x+2)^2+(y+3)^2=40}\)
ODPOWIEDZ