Wskazówka minutowa zegara umieszczona na Palacu Kultury w Warszawie ma 5m długości. W ciągu jednego roku koniec tej wskazówki pokona drogę około:a)2.75km b)27.5km c)275km d) 2750km
Chodzi mi głównie o obliczenia bo nie wiem jak się do tego zabrać.
Palac Kultury
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Palac Kultury
Odpowiedź D
\(\displaystyle{ l=2 \pi r \\ l=31,4}\)
W ciągu 60 min pokona 31,4 metrów. Rok ma 525600 minut.
\(\displaystyle{ 60 - 31,4 \\ 525600 - x \\ \frac{525600 \cdot 31,4}{60}=275'064}\)
\(\displaystyle{ l=2 \pi r \\ l=31,4}\)
W ciągu 60 min pokona 31,4 metrów. Rok ma 525600 minut.
\(\displaystyle{ 60 - 31,4 \\ 525600 - x \\ \frac{525600 \cdot 31,4}{60}=275'064}\)