Ilość papieru
-
olka_13-94
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 16:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: matematyka
- Podziękował: 1 raz
Ilość papieru
W szkole przygotowano papier do drukowania zestawów zadań.Jeden zestaw zawiera 8 kartek.Gdyby zawierał o jedną kartkę mniej,to przygotowany papier wystarczyłby dla 10 uczniów więcej.Dla ilu uczniów można wydrukować z przygotowanego papieru zestawy8-kartkowe?
-
Kukis
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Ilość papieru
y - liczba kartek
x - liczba uczniów
\(\displaystyle{ \frac{y}{8} = x}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{7} = x +10}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{7} = \frac{y}{8} + 10}\)
\(\displaystyle{ 8y = 7y + 560}\)
\(\displaystyle{ y = 560}\)
\(\displaystyle{ \frac{560}{8} = x}\)
\(\displaystyle{ x = 70}\)
x - liczba uczniów
\(\displaystyle{ \frac{y}{8} = x}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{7} = x +10}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{7} = \frac{y}{8} + 10}\)
\(\displaystyle{ 8y = 7y + 560}\)
\(\displaystyle{ y = 560}\)
\(\displaystyle{ \frac{560}{8} = x}\)
\(\displaystyle{ x = 70}\)