Witam was. Jutro mam sprawdzian z chemi i jakoś nie jaże jednego zadania a z chemi jestem dobry Oto zadanko:
Oblicz Cp (steżenie procentowe) roztworu nasyconego, jesli jego rozpuszczalnosc wynosi 20g.
Nie chce samych wyników. Chce aby ktos mi pokazał jak to zacząc i wytłumaczył na czy to polega.
Z gory dzieki
Steżenie procentowe
- Bolo33
- Użytkownik

- Posty: 107
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 2 razy
Steżenie procentowe
Wykorzystaj wzór na rozpuszczalność: \(\displaystyle{ S= \frac{ m_{s} }{ m_{rozpuszczalnika} } \cdot 100 \%}\) i oblicz \(\displaystyle{ m_{s}}\), a potem podstaw do wzoru na \(\displaystyle{ C_{p}}\)
- marek_93
- Użytkownik

- Posty: 54
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: City
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Steżenie procentowe
Z definicji rozpuszczalności:
20g substancji - 100g rozpuszczalnika
Daje to razem 120g roztworu,
Z definicji stężenia procentowego:
20g substancji - 120g roztworu
X - 100g roztworu
X=16,67g substancji
Cp=16,67%
Chyba prościej niż na tych wzorach ;D
20g substancji - 100g rozpuszczalnika
Daje to razem 120g roztworu,
Z definicji stężenia procentowego:
20g substancji - 120g roztworu
X - 100g roztworu
X=16,67g substancji
Cp=16,67%
Chyba prościej niż na tych wzorach ;D
- Bolo33
- Użytkownik

- Posty: 107
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 2 razy
Steżenie procentowe
Ok. Tak jak kolega napisał wyżej, z definicji wynika, że na 100g \(\displaystyle{ H_{2}O}\) przypada 20g substancji - w tym przypadku. Czyli masa roztworu to 120g. Masz mase substancji i mase roztworu więc możesz wyliczyć \(\displaystyle{ C_{p}}\). Wynik będzie w przybliżeniu 16 bo:
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{ m_{s} }{ m_{r} } \cdot 100 \% = \frac{20g}{120g} \cdot 100 \% =16.(6)}\).
Moim zdaniem najważniejsze są wzory. Tylko trzeba je rozumieć i dużo ćwiczyć. Definicja przydaje się tylko, kiedy zapomnisz wzoru -> a chyba łatwiej zapamiętać właśnie wzór
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{ m_{s} }{ m_{r} } \cdot 100 \% = \frac{20g}{120g} \cdot 100 \% =16.(6)}\).
Moim zdaniem najważniejsze są wzory. Tylko trzeba je rozumieć i dużo ćwiczyć. Definicja przydaje się tylko, kiedy zapomnisz wzoru -> a chyba łatwiej zapamiętać właśnie wzór
-
messi2501
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: STENSTH
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Steżenie procentowe
dzięki jak napisze sprawdzian to powiem wam na jaką ocene.-- 22 kwi 2010, o 18:08 --Dzieki BOLO. Napisałem sprawdzian. Jest super. Miałem 4 zadania na stężenie procentowe i wszystkie zrobiłem raczej napewno dobrze. Licze na 4+/5- bo nie napisałem co to destylacja Ale jest super dzieki wam!!!
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Steżenie procentowe
Luźne obserwacje z życia wzięte:marek_93 pisze: Chyba prościej niż na tych wzorach ;D
- niekażde zadanie o roztworach da się zrobić z proporcji, a niektóre wymuszają ułożenie wieeeelu proporcji co w rezultacie prowadzi do totalnego pasztetu na kartce z rozwiązaniem
- osoba która umie rozwiązywać zadania za pomocą wzorów nie ma problemów z ich rozwiązywaniem za pomocą proporcji. W druga strone to już nie działa.
- pomny powyższego chyba nawet małpę można nauczyć proporcji, ale nie nauczy się myślenia analitycznego.
(to są uwagi natury ogólnej nie mające żadnego konkretnego adresata, tylko tak mi się nasunęło a propos uwagi marka)
Niech:
\(\displaystyle{ R}\) - oznacza rozpuszczalność danej substancji w danych warunkach ciśnienia i temperatury [g/100g rozpuszczalnika]
\(\displaystyle{ m_s}\) - masa substancji rozpuszczonej
\(\displaystyle{ m_r}\) - masa roztworu
Ponieważ definicja rozpuszczalności opiera sia ntym że masa rozpuszczalnika wynosi 100g wówczas:
\(\displaystyle{ m_s = R}\) oraz \(\displaystyle{ m_r = R + 100}\)
Podstawiając do wzoru na stężenie procentowe otrzymujemy:
\(\displaystyle{ C_p = \frac{R}{R+100} \cdot 100 \%}\)