zakupione kwiaty

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
olka_13-94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 6 paź 2009, o 16:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: matematyka
Podziękował: 1 raz

zakupione kwiaty

Post autor: olka_13-94 »

tulipany-1.60zł
żonkile-1,20zł

Obrotny Grześ w przeddzień Dnia Kobiet kupił za 110zł żonkile i tulipany od ogrodnika,płacąc 80 gr za żonkila i 1zł za tulipana.Następnego dnia Grześ sprzedał wszystkie kwiaty za 168zł.Ile kwiatów kupił Grześ od ogrodnika?
MaciejR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 1 raz

zakupione kwiaty

Post autor: MaciejR »

Masz układ dwóch równań:
x*0.8 + y*1 = 110 (gdzie x i y to odpowiednio liczba żonkili i tulipanów)
x*1,2 + y*1,6 = 168
z pierwszego wychodzi
y = 110 - 0.8x
podstawiasz do drugiego
1,2x + 1,6*(110 - 0.8x) = 168
1,2x - 1,28x = 168 - 176
0,08x = 8
x = 100
y = 110 - 0.8*100 = 30

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ