Wyznacz liczbę
-
Artzak
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 16:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz liczbę
Wyznacz liczbę a, dla której proste 3x-2y+6=0 i ax+6y+2=0 są prostopadłe. ps.prosze o obliczenia
- magdabp
- Użytkownik

- Posty: 268
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 29 razy
Wyznacz liczbę
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x-2y+6=0\\ax+6y+2=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}2y=3x+6\\6y=-ax-2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=\frac{3}{2}x+3\\y=-\frac{1}{6}ax-\frac{1}{3}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a_1\cdot a_2=-1\\ \frac{3}{2} \cdot (-\frac{1}{6}a)=-1\\ -\frac{1}{4}a=-1\\a=4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}2y=3x+6\\6y=-ax-2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=\frac{3}{2}x+3\\y=-\frac{1}{6}ax-\frac{1}{3}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a_1\cdot a_2=-1\\ \frac{3}{2} \cdot (-\frac{1}{6}a)=-1\\ -\frac{1}{4}a=-1\\a=4}\)