Test z informatyki
Test z informatyki
Czesc Kochani!
Chce uczestniczyc w pewnym szkoleniu, na ktore zeby sie zakwalifikowac musze poprawnie wypelnic ponizszy test. Prosze pomozcie, bo moja wiedza z informatyki nie jest za duza. Oto pytania (niektore sie powtarzaja) :
1. Baza danych ORACLE jest bazą:
a. Relacyjną
b. Obiektową
c. Relacyjno-obiektową
2. Dane z bazy danych wybieramy za pomocą:
a. zapytań
b. wywołań
c. protokołów
3. Śledzenie kodu programu w poszukiwaniu błędów to:
a. debugowanie
b. listowanie
c. kompilacja
4. Zaznacz pojęcia, które dotyczą programowania:
a. pętle
b. wyrażenia warunkowe
c. zmienne globalne
5. SQL to:
a. język służący do pobierania danych z bazy danych
b. oznaczenie portu na którym nasłuchuje serwer Oracle*Net
c. standard ANSI zapisu plików bazy danych
6. Zaznacz wykorzystywane techniki tworzenia oprogramowania
a. programowanie oparte na zdarzeniach
b. programowanie proceduralne
c. programowanie obiektowe
8. Hipertekst to:
a. duży plik tekstowy
b. tekst posiadający odnośniki do innych dokumentów
c. tekst o dużej liczbie stron
9. Aby wyświetlić zawartość tabeli, należy użyć konstrukcji
a. SELECT ALL RECORDS FROM nazwa_tabeli
b. SELECT count(*) FROM nazwa_tabeli
c. SELECT * FROM nazwa_tabeli
10. Rekordem nazywamy:
a. złożony typ danych
b. wiersz tabeli w bazie danych
c. najszybszą spośród wykonanych transmisji sieciowych
11. Aby przeprowadzić operację, która wymaga takiego samego typu danych, na danych o różnych typach należy:
a. dokonać konwersji typów
b. skopiować typy danych i przeprowadzić tą operację na kopiach
c. nie da się przeprowadzić takiej operacji
13. Zaznacz prawidłowe dokończenie/dokończenia zdania: Więzy integralności (constraints)...
a. ... stoją na straży integralności danych w bazie danych.
b. ... to powiązania finansowe między producentami baz danych.
c. ... to bardzo restrykcyjne regulacje dotyczące licencjonowania baz danych.
14. Czy można łączyć się z bazą danych przez Internet?
a. tak
b. nie
c. tak, ale tylko z wykorzystaniem sieci korporacyjnej
15. Czym w rozumieniu programowania jest biblioteka
a. miejscem spotkań programistów
b. zasobem wiedzy na temat danego języka programowania
c. zbiorem funkcji i interfejsów
16. Co w języku polskim oznacza skrót IDE w odniesieniu do programowania?
a. Zintegrowane środowisko programistyczne
b. System Zarządzania Bazą Danych
c. System Tworzenia Diagramów
17. Zaznacz języki programowania
a. Java
b. C#
c. XML
18. W wyniku kompilacji programu może powstać:
a. program
b. dokument Word
c. biblioteka
19. Kompilacja kodu programu to:
a. sprawdzanie, czy nie zawiera on błędów
b. przetłumaczenie programu na język wewnętrzny komputera
c. wprowadzenie poprawek do kodu programu
20. Zaznacz pojęcia, które dotyczą programowania:
a. zmienna
b. wyrażenia warunkowe
c. tablica wielowymiarowa
21. Zaznacz wykorzystywane techniki tworzenia oprogramowania
a. programowanie oparte na zdarzeniach
b. programowanie proceduralne
c. programowanie obiektowe
22. to znacznik używany w:
a. plikach tekstowych
b. nazwach plików
c. dokumentach HTML
23. Czy JavaScript to:
a. plik tekstowy
b. język skryptowy
c. system operacyjny
24. Który język skryptowy jest wykonywany po stronie serwera:
a. PHP
b. Java
c. ASP
25. Menu rozwijające się po naciśnięciu prawego przycisku myszy to:
a. menu kontekstowe
b. menu prawe
c. nie można w ten sposób wyświetlić menu
26. Który z przykład utworzenia i przypisania wartości zmiennej jest poprawny:
a. int a = 4,55;
b. char znak = ”Java”;
c. String l = ”Java”
27. Gdzie można przechowywać dane:
a. w bazie danych
b. w plikach tekstowych
c. w dokumentach XML
28. Co jest niezbędne aby skompilować program:
a. kompilator
b. interpreter
c. debugger
29. Zaznacz języki programowania
a. C++
b. C#
c. XML
30. Śledzenie kodu programu w poszukiwaniu błędów to
a. debugowanie
b. listowanie
c. kompilacja
31. Zaznacz pojęcia, które dotyczą programowania:
a. pętle
b. wyrażenia warunkowe
c. pobieranie danych
32. HTML to:
a. język do tworzenia stron WWW
b. język programowania
c. element sieciowy w połączeniu z Internetem
33. Zaznacz wykorzystywane techniki tworzenia oprogramowania
a. programowanie oparte na zdarzeniach
b. programowanie proceduralne
c. programowanie obiektowe
34. Hipertekst to:
a. duży plik tekstowy
b. tekst posiadający odnośniki do innych dokumentów
c. tekst o dużej liczbie stron
35. Wyrównanie tekstu do prawej i lewej strony to
a. centrowanie
b. pogrubianie
c. justowanie
36. Menu rozwijające się po naciśnięciu prawego przycisku myszy to:
a. menu kontekstowe
b. menu prawe
c. nie można w ten sposób wyświetlić menu
37. Kompilacja kodu programu to:
a. sprawdzanie, czy nie zawiera on błędów
b. przetłumaczenie programu na język wewnętrzny komputera
c. wprowadzenie poprawek do kodu programu
38. Wygenerowany w procesie tworzenia oprogramowania główny plik programu ma zazwyczaj rozszerzenie
a. com
b. do
c. exe
39. Czy aplikacja może pobierać dane od użytkownika?
a. tak, ale tylko dane liczbowe
b. tak
c. tak, ale nie dotyczy to danych pochodzących z innych urządzeń
40. Czym w rozumieniu programowania jest biblioteka
a. miejscem spotkań programistów
b. zasobem wiedzy na temat danego języka programowania
c. zbiorem funkcji i interfejsów
Z gory dzieki za pomoc. Postaram sie Wam jakos ja wynagrodzic.
Pozdrawiam,
Marta
_________
W temacie nie umieszczamy słów typu 'pomocy'.
jasny
Chce uczestniczyc w pewnym szkoleniu, na ktore zeby sie zakwalifikowac musze poprawnie wypelnic ponizszy test. Prosze pomozcie, bo moja wiedza z informatyki nie jest za duza. Oto pytania (niektore sie powtarzaja) :
1. Baza danych ORACLE jest bazą:
a. Relacyjną
b. Obiektową
c. Relacyjno-obiektową
2. Dane z bazy danych wybieramy za pomocą:
a. zapytań
b. wywołań
c. protokołów
3. Śledzenie kodu programu w poszukiwaniu błędów to:
a. debugowanie
b. listowanie
c. kompilacja
4. Zaznacz pojęcia, które dotyczą programowania:
a. pętle
b. wyrażenia warunkowe
c. zmienne globalne
5. SQL to:
a. język służący do pobierania danych z bazy danych
b. oznaczenie portu na którym nasłuchuje serwer Oracle*Net
c. standard ANSI zapisu plików bazy danych
6. Zaznacz wykorzystywane techniki tworzenia oprogramowania
a. programowanie oparte na zdarzeniach
b. programowanie proceduralne
c. programowanie obiektowe
8. Hipertekst to:
a. duży plik tekstowy
b. tekst posiadający odnośniki do innych dokumentów
c. tekst o dużej liczbie stron
9. Aby wyświetlić zawartość tabeli, należy użyć konstrukcji
a. SELECT ALL RECORDS FROM nazwa_tabeli
b. SELECT count(*) FROM nazwa_tabeli
c. SELECT * FROM nazwa_tabeli
10. Rekordem nazywamy:
a. złożony typ danych
b. wiersz tabeli w bazie danych
c. najszybszą spośród wykonanych transmisji sieciowych
11. Aby przeprowadzić operację, która wymaga takiego samego typu danych, na danych o różnych typach należy:
a. dokonać konwersji typów
b. skopiować typy danych i przeprowadzić tą operację na kopiach
c. nie da się przeprowadzić takiej operacji
13. Zaznacz prawidłowe dokończenie/dokończenia zdania: Więzy integralności (constraints)...
a. ... stoją na straży integralności danych w bazie danych.
b. ... to powiązania finansowe między producentami baz danych.
c. ... to bardzo restrykcyjne regulacje dotyczące licencjonowania baz danych.
14. Czy można łączyć się z bazą danych przez Internet?
a. tak
b. nie
c. tak, ale tylko z wykorzystaniem sieci korporacyjnej
15. Czym w rozumieniu programowania jest biblioteka
a. miejscem spotkań programistów
b. zasobem wiedzy na temat danego języka programowania
c. zbiorem funkcji i interfejsów
16. Co w języku polskim oznacza skrót IDE w odniesieniu do programowania?
a. Zintegrowane środowisko programistyczne
b. System Zarządzania Bazą Danych
c. System Tworzenia Diagramów
17. Zaznacz języki programowania
a. Java
b. C#
c. XML
18. W wyniku kompilacji programu może powstać:
a. program
b. dokument Word
c. biblioteka
19. Kompilacja kodu programu to:
a. sprawdzanie, czy nie zawiera on błędów
b. przetłumaczenie programu na język wewnętrzny komputera
c. wprowadzenie poprawek do kodu programu
20. Zaznacz pojęcia, które dotyczą programowania:
a. zmienna
b. wyrażenia warunkowe
c. tablica wielowymiarowa
21. Zaznacz wykorzystywane techniki tworzenia oprogramowania
a. programowanie oparte na zdarzeniach
b. programowanie proceduralne
c. programowanie obiektowe
22. to znacznik używany w:
a. plikach tekstowych
b. nazwach plików
c. dokumentach HTML
23. Czy JavaScript to:
a. plik tekstowy
b. język skryptowy
c. system operacyjny
24. Który język skryptowy jest wykonywany po stronie serwera:
a. PHP
b. Java
c. ASP
25. Menu rozwijające się po naciśnięciu prawego przycisku myszy to:
a. menu kontekstowe
b. menu prawe
c. nie można w ten sposób wyświetlić menu
26. Który z przykład utworzenia i przypisania wartości zmiennej jest poprawny:
a. int a = 4,55;
b. char znak = ”Java”;
c. String l = ”Java”
27. Gdzie można przechowywać dane:
a. w bazie danych
b. w plikach tekstowych
c. w dokumentach XML
28. Co jest niezbędne aby skompilować program:
a. kompilator
b. interpreter
c. debugger
29. Zaznacz języki programowania
a. C++
b. C#
c. XML
30. Śledzenie kodu programu w poszukiwaniu błędów to
a. debugowanie
b. listowanie
c. kompilacja
31. Zaznacz pojęcia, które dotyczą programowania:
a. pętle
b. wyrażenia warunkowe
c. pobieranie danych
32. HTML to:
a. język do tworzenia stron WWW
b. język programowania
c. element sieciowy w połączeniu z Internetem
33. Zaznacz wykorzystywane techniki tworzenia oprogramowania
a. programowanie oparte na zdarzeniach
b. programowanie proceduralne
c. programowanie obiektowe
34. Hipertekst to:
a. duży plik tekstowy
b. tekst posiadający odnośniki do innych dokumentów
c. tekst o dużej liczbie stron
35. Wyrównanie tekstu do prawej i lewej strony to
a. centrowanie
b. pogrubianie
c. justowanie
36. Menu rozwijające się po naciśnięciu prawego przycisku myszy to:
a. menu kontekstowe
b. menu prawe
c. nie można w ten sposób wyświetlić menu
37. Kompilacja kodu programu to:
a. sprawdzanie, czy nie zawiera on błędów
b. przetłumaczenie programu na język wewnętrzny komputera
c. wprowadzenie poprawek do kodu programu
38. Wygenerowany w procesie tworzenia oprogramowania główny plik programu ma zazwyczaj rozszerzenie
a. com
b. do
c. exe
39. Czy aplikacja może pobierać dane od użytkownika?
a. tak, ale tylko dane liczbowe
b. tak
c. tak, ale nie dotyczy to danych pochodzących z innych urządzeń
40. Czym w rozumieniu programowania jest biblioteka
a. miejscem spotkań programistów
b. zasobem wiedzy na temat danego języka programowania
c. zbiorem funkcji i interfejsów
Z gory dzieki za pomoc. Postaram sie Wam jakos ja wynagrodzic.
Pozdrawiam,
Marta
_________
W temacie nie umieszczamy słów typu 'pomocy'.
jasny
Ostatnio zmieniony 14 paź 2006, o 22:37 przez Martitka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mrrudzin
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 10:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Test z informatyki
3a
4abc
5a
6abc
8b
9c
10b
11a
13a
14a ?
15c
17abc
18ac
19b
20abc
21abc
22c
23b
24a
25a
26a
28a
32a
35c
38c
39b
Na powtarzające się starałem się nie odpowiadać.
4abc
5a
6abc
8b
9c
10b
11a
13a
14a ?
15c
17abc
18ac
19b
20abc
21abc
22c
23b
24a
25a
26a
28a
32a
35c
38c
39b
Na powtarzające się starałem się nie odpowiadać.
Test z informatyki
zadanie 24 tylko a java i asp sa uruchamiane u klienta za pomoca maszyny wirtualnej
-
jasny
- Użytkownik

- Posty: 832
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Test z informatyki
Wikipedia pisze:ASP (ang. Active Server Pages) to technologia firmy Microsoft służąca tworzeniu dynamicznych stron WWW wykonywanych po stronie serwera
-
Mrrudzin
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 10:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Test z informatyki
Te pytania są po prostu dwa razy.umknelo wam w odpowiadaniu:
40 c
37 b
36 a
34 b
27 abc
23 b
Nie zgadzam się.26c
W mojej odpowiedzi jest oczywiście błąd (bo int jest całkowity), ale odpowiedź c), nie ma średnika (więc też jest błędna).
-
jasny
- Użytkownik

- Posty: 832
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Test z informatyki
a) odpada bo nie jest całkowite, b) odpada bo to nie jest znak tylko string, no i c) jak najbardziej to jest string.
-
Mrrudzin
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 10:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Test z informatyki
Tak, ale przeważnie deklaracje, czy inną linię kodu kończy się średnikiem ( ; ). Albo autor(ka) pytań tego średnika nie doklepała, albo patrząc na inne odpowiedzi - go tam brakuje. A jeśli go nie ma - deklaracja jest błędna.a) odpada bo nie jest całkowite, b) odpada bo to nie jest znak tylko string, no i c) jak najbardziej to jest string.
Żeby to zweryfikować - proponuje wklepać w pierwszy lepszy kompilator (np. C).
-
bagin
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 18 paź 2006, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Pomógł: 3 razy
Test z informatyki
taka definicja jest jak najbardziej poprawna. Podczas kompilacji wartość 4.55 zostanie przycięta do części całkowitej. Niektóre nowsze kompilatory wyrzucą ostrzeżenie o niebezpiecznej konwersji, ale program zostanie skompilowanyjasny pisze:a) odpada bo nie jest całkowite
-
jasny
- Użytkownik

- Posty: 832
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Test z informatyki
Jeśli na to tak patrzeć, to b) char znak = ”Java”; też jest poprawne... Zapamiętana zostanie ostatnia litera 'a'.
-
Mrrudzin
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 10:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Test z informatyki
Zgadzam się. Ale Panowie - jeśli podczas pisania programu deklaruje zmienną wartością początkową 4,55 - to znaczy że owo ,55 również jest mi potrzebne.taka definicja jest jak najbardziej poprawna. Podczas kompilacji wartość 4.55 zostanie przycięta do części całkowitej. Niektóre nowsze kompilatory wyrzucą ostrzeżenie o niebezpiecznej konwersji, ale program zostanie skompilowany
Załóżmy że w zmiennej jest przechowywany kurs euro (a my akurat chcemy wymienić euro na złotówki), albo inne ważne dane



