Wyznacz ciąg arytmetyczny
-
89hunter92
- Użytkownik

- Posty: 72
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolskie
- Podziękował: 25 razy
Wyznacz ciąg arytmetyczny
1. Wyznacz ciąg arytmetyczny, wiedząc, że suma wyrazów trzeciego i siódmego jest równa \(\displaystyle{ -10}\), a suma wyrazów czwartego i dziewiątego jest równa \(\displaystyle{ -22}\).
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznacz ciąg arytmetyczny
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_3 + a_7 = -10 \\ a_4 + a_9 = -22 \end{cases} \\
\begin{cases} (a_1 + 2r) + (a_1 + 6r) = -10 \\ (a_1 + 3r) + (a_1 + 8r) = -22 \end{cases}}\)
\begin{cases} (a_1 + 2r) + (a_1 + 6r) = -10 \\ (a_1 + 3r) + (a_1 + 8r) = -22 \end{cases}}\)
- magdabp
- Użytkownik

- Posty: 268
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 29 razy
Wyznacz ciąg arytmetyczny
\(\displaystyle{ \begin{cases}a_3+a_7=-10\\a_4+a_9=-22\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}{a_1+2r+a_1+6r=-10\\a_1+3r+a_1+8r=-22\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}{2a_1+8r=-10\\2a_1+11r=-22\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -3r=12}\)
\(\displaystyle{ r=-4}\)
\(\displaystyle{ 2a_1-32=-10}\)
\(\displaystyle{ 2a_1=22}\)
\(\displaystyle{ a_1=11}\)
\(\displaystyle{ a_n=11+(n-1)\cdot (-4)}\)
\(\displaystyle{ a_n=11-4n+4}\)
\(\displaystyle{ a_n=-4n+15}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}{a_1+2r+a_1+6r=-10\\a_1+3r+a_1+8r=-22\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}{2a_1+8r=-10\\2a_1+11r=-22\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -3r=12}\)
\(\displaystyle{ r=-4}\)
\(\displaystyle{ 2a_1-32=-10}\)
\(\displaystyle{ 2a_1=22}\)
\(\displaystyle{ a_1=11}\)
\(\displaystyle{ a_n=11+(n-1)\cdot (-4)}\)
\(\displaystyle{ a_n=11-4n+4}\)
\(\displaystyle{ a_n=-4n+15}\)
-
pilot1
- Użytkownik

- Posty: 86
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Wyznacz ciąg arytmetyczny
\(\displaystyle{ a3+a7=-10\\a4+a9=-22\\ a1+2r+a1+a6=-10\\a1+3r+a1+a8=-22}\) dalej sobie poradzisz poprzekształcaj r=-4 i a1=11 ogólny wzór chyba= an=-4n+15 tam myślę jesli się nie pomyliłem P