Zbieznosc szeregu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
czlowiek_widmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: na albatrosie, albatrosie
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 9 razy

Zbieznosc szeregu

Post autor: czlowiek_widmo »

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\sqrt{n!}}{(2+ \sqrt{1})(2+ \sqrt{2})...(2+ \sqrt{n} )}}\)

dzieki
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2010, o 19:45 przez czlowiek_widmo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zbieznosc szeregu

Post autor: yorgin »

Ostatnia równość jest nieprawdziwa (jakim cudem z mnożenia zrobiłeś dodawanie? ). W tym momencie nie widzę natomiast jeszcze (ro)zbieżności.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3879
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Zbieznosc szeregu

Post autor: Wasilewski »

Zbieżny z kryterium Raabego.
Awatar użytkownika
czlowiek_widmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: na albatrosie, albatrosie
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 9 razy

Zbieznosc szeregu

Post autor: czlowiek_widmo »

No wreszcie na cos sie przydalo. Dzieki. Oczywiscie blad wynikal z tego ze patrzac na kropeczki automatycznie uznalem to za dodwanie.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zbieznosc szeregu

Post autor: yorgin »

Wasilewski pisze:Zbieżny z kryterium Raabego.
Hehe nigdy z tego kryterium nie korzystałem
ODPOWIEDZ