Własności prawdopodobieństwa - nierówności.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karka170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 10:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Własności prawdopodobieństwa - nierówności.

Post autor: karka170 »

Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{4}\text{ i }P(B)= \frac{1}{3}}\), to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \le P(A \cup B) \le \frac{7}{12}\text{ i }P(B-A) \ge \frac{1}{12}}\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, o 08:04 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Warto również pamiętać o umieszczeniu klamr [latex].
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2803
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Własności prawdopodobieństwa - nierówności.

Post autor: *Kasia »

Sugeruję czasem najpierw poszukać...
Link
ODPOWIEDZ