znajdź liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a
\(\displaystyle{ a ^{2} + ||x+1|-1|=1}\)
przekształciłam
\(\displaystyle{ ||x+1|-1= 1 - a ^{2}}\)
obliczyłam liczbę rozwiązań dla
\(\displaystyle{ 1-a ^{2}<0}\) - 0 rozwiązań
\(\displaystyle{ 1-a ^{2}=0}\) 2 rozwiązania
dla \(\displaystyle{ a=0}\) są 3 rozwiązania
ale nie wiem co zrobić z \(\displaystyle{ 1-a ^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ a \in (-1;1) \backslash 0}\) i \(\displaystyle{ ||x+1|-1|>0}\)
parametr, znajdź liczbę rozwiązań
-
mycha-mycha1
- Użytkownik

- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
parametr, znajdź liczbę rozwiązań
może zastosuj wzór skr. mnożenia
\(\displaystyle{ 1-a ^{2}=(1-a)(1+a)}\)
i wtedy będzie
\(\displaystyle{ a \in ( - \infty ,-1) \cup (1,+ \infty )}\) - 0 rozwiązań
\(\displaystyle{ a=1 \vee a=-1}\) - 2 rozwiązania
a=0 - 3 rozwiązania
\(\displaystyle{ 1-a ^{2}=(1-a)(1+a)}\)
i wtedy będzie
\(\displaystyle{ a \in ( - \infty ,-1) \cup (1,+ \infty )}\) - 0 rozwiązań
\(\displaystyle{ a=1 \vee a=-1}\) - 2 rozwiązania
a=0 - 3 rozwiązania
