Witam,
Potrzebuje funkcję homograficzną \(\displaystyle{ y= \frac{-3x-6}{x-2}}\) sprowadzic do postaci \(\displaystyle{ \frac{a}{x}}\). Wiem, ze w liczniku moge wyłączyc przed nawias -3 ale mi sie wszystko wtedy poskraca i zostanie sama -3. Mógłby mi ktos pomóc???
Funkcja homograficzna przesunięcie o wektor
-
Patryk2403
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 4 lut 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Wieś
- Podziękował: 5 razy
-
Patryk2403
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 4 lut 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Wieś
- Podziękował: 5 razy
Funkcja homograficzna przesunięcie o wektor
\(\displaystyle{ \frac{-3(x-2)}{x-2}}\) = 3
no i to nie wyszła funkcja typu a/x tylko funkcja liniowa stała
Bo robiłem tez inne przykłady tego typu i w innych mi wychodziło, bo rozkładałem na dwa ułamki np.
\(\displaystyle{ \frac{x+2}{x+4}}\) = \(\displaystyle{ \frac{x+4 -2}{x+4}}\)= \(\displaystyle{ \frac{x+4}{x+4} - \frac{-2}{x+4}}\) = \(\displaystyle{ \frac{-2}{x+4} - 1}\)
Tak wiec wektor przesuniecia to: -4, -1
Tak samo chciałem zrobic z tamta funkcja ale jak widac powyzej tam sie nie wychodzi tak jak powinno wyjść
no i to nie wyszła funkcja typu a/x tylko funkcja liniowa stała
Bo robiłem tez inne przykłady tego typu i w innych mi wychodziło, bo rozkładałem na dwa ułamki np.
\(\displaystyle{ \frac{x+2}{x+4}}\) = \(\displaystyle{ \frac{x+4 -2}{x+4}}\)= \(\displaystyle{ \frac{x+4}{x+4} - \frac{-2}{x+4}}\) = \(\displaystyle{ \frac{-2}{x+4} - 1}\)
Tak wiec wektor przesuniecia to: -4, -1
Tak samo chciałem zrobic z tamta funkcja ale jak widac powyzej tam sie nie wychodzi tak jak powinno wyjść
-
Patryk2403
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 4 lut 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Wieś
- Podziękował: 5 razy
